Denktank: Meer innovaties in life sciences nodig

27/11/2008 09:20

Innovatieprogramma Life Sciences & Gezondheid

Leiden, 27 november 2008 - Nederland blinkt uit in onderzoek in life sciences maar willen we als land echt meetellen, zullen meer innovaties hun weg naar de markt moeten vinden. Met name het MKB moet hierin een belangrijke rol spelen als aanjager van het innovatieproces, meent een nieuwe denktank van vertegenwoordigers uit de life sciences sector. Zij hebben zich verenigd in HPG (High Profile Group), met daarin onder meer captains of industry en voormalig bewindslieden.

Kleine en middelgrote bedrijven zijn cruciaal voor het innovatieproces. Er is behoefte aan start-ups en spin-offs, die de schakel vormen tussen universiteiten en grote bedrijven. Deze bedrijven zijn de motor van alle innovaties, omdat zij een brug slaan tussen onderzoek en markt.

Om een en ander te realiseren, moeten universiteiten en bedrijfsleven meer met elkaar samenwerken, zo zijn de leden van de denktank unaniem van mening. Dat kan in zogeheten publiek-private samenwerkingen.

De eerste ervaringen hiermee zijn veelbelovend. Ondersteund door het innovatieprogramma Life Sciences & Health (LSH), dat in het najaar van 2008 van start is gegaan, zijn topinstituten als CTMM (gericht op moleculaire medicijnen en vroeg-diagnostiek), BMM (gericht op tissue engineering en biomaterialen) en TI Pharma (gericht op medicijnen) opgericht om baanbrekende innovaties van de grond te krijgen. Het is nog te kort voor concrete resultaten, maar voordelen van publiek-private samenwerking zijn al wel te benoemen. Zo kunnen bedrijven nieuwe terreinen betreden en blijken universiteiten in staat nieuw talent uit het buitenland aan te trekken.

Voorwaarden

Partijen moeten bereid zijn zich voor langere tijd te committeren, aldus de denktank. Continuïteit is nu het allerbelangrijkste, zowel vanuit financieel oogpunt als beschikbare tijd. Termijnen van tien jaar zijn het minimum. Ook mag onderzoek niet langer vrijblijvend zijn en moet het regelmatig worden getoetst op kansrijke resultaten voor de gezondheidszorg. Onderzoekers moeten bij voorkeur harde doelstellingen opgelegd krijgen. Daarnaast moeten zij meer gestimuleerd worden om daadwerkelijk te innoveren. Verder kunnen nieuwe instrumenten startende ondernemingen en MKB helpen om te investeren in product- en marktontwikkeling.

Toekomst

Wil Nederland economisch een rol van betekenis blijven spelen, moeten op korte termijn successen worden geboekt met baanbrekende innovaties, aldus de denktank. Nederland staat de komende tien tot vijftien jaar voor grote uitdagingen in de gezondheidszorg. Onder meer door de toename van chronische ziekten, demografische ontwikkelingen zoals vergrijzing en een tekort aan personeel in de gezondheidszorg. Volgens de denktank zal de life sciences sector profijt hebben van de wereldwijd toenemende aandacht voor gezondheid.

Over de High Profile Group

De High Profile Group (HPG) van Life Science & Health bestaat uit tien mensen uit de life sciences sector, die gezamenlijk nadenken over de kansen, knelpunten en toekomst van de Nederlandse life sciences. De groep bestaat uit:

Prof. Dr. C.A. van Blitterswijk, Professor Tissue Regeneration Universiteit Twente, ondernemer, voorzitter Dutch Forum for Regenerative Medicine (DutchFoRM) en Translational excellence in Regenerative Medicine (TeRM);

Mr. W.A.J. van Duin, Vice president Executive Board, Eureko/Achmea;

Drs. F.J. Hoogervorst MA, Voorzitter Bestuur Autoriteit Financiële Markten, voorzitter Supervisory Board Center for Translational Molecular Medicine (CTMM);

Dr. N.C.M. Laane, Director Netherlands Genomics Initiative (NGI);

Dr. R.G. Lageveen, CEO IQ Corporation, bestuurslid Top Institute Pharma (TI Pharma);

C. D. Nicholson BSc, PhD., Sr. VP Global Project Management Schering-Plough;

Dr. S.J. Noorda, Voorzitter Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten, voorzitter Supervisory Board Top Institute Pharma (TI Pharma);

Dr. Ir. J.M.M. Ritzen, Voorzitter College van Bestuur Universiteit Maastricht, voorzitter Supervisory Board BioMedical Materials program (BMM);

Dr. P.H. Smit, Senior VP Strategy & Business Development Philips Healthcare, lid Zorginnovatieplatform;

Ir. J. Zuidam, Deputy Chairman Managing Board of Directors DSM N.V.