Ingezonden persbericht


Persnotificatie
Utrecht, 27 november 2008

Jongeren lanceren 'GreenFinger' campagne tijdens VN klimaattop in Polen

Dit weekend vertrekt een internationale groep jongeren naar Poznan, Polen om deel te nemen aan de UNFCCC klimaattop van de Verenigde Naties. Onder hen bevinden zich twee Nederlanders; Evanne Nowak (20) en Michiel Jansen (19).

Deze jongeren hebben elkaar in juni op Spitsbergen leren kennen tijdens een leer- en trainingsprogramma over klimaatverandering van het Wereld natuur Fonds. Tijdens hun verblijf in het Arctisch gebied hebben de jongeren besloten om een van oorsprong Amerikaans campagne-idee wereldwijd uit te rollen. "Wij willen een sterk maatschappelijk signaal afgeven aan de wereldleiders die elkaar nu in Polen en volgend jaar in Kopenhagen ontmoeten om tot een daadkrachtig vervolg op het verdrag van Kyoto te komen" aldus Evanne Nowak.

De uitkomsten van de finale top volgend jaar in Kopenhagen zijn volgens de laatste wetenschappelijke inzichten belangrijker dan ooit. Het komende decennium is doorslaggevend om de stijging van de gemiddelde temperatuur op aarde beneden de twee graden Celsius te houden. Boven deze kritische drempelwaarde zal de aarde de opwarming zelf verder versterken en zijn er onomkeerbare effecten te verwachten. Vooralsnog lopen de huidige emissies van broeikasgassen voor op het meest sombere scenario dat de VN schetste in haar laatste klimaatrapport. De noodzakelijke emissiereducties en aanvullende beleidsmaatregelen vragen dus om een sterke, wereldwijde coalitie en een ongekend robuust en ambitieus uitvoeringsplan. Daar is politieke moed, visie en leiderschap voor nodig.

De jongeren hebben dan ook besloten om een onmiskenbaar maatschappelijk signaal af te geven aan de politieke leiders: 'Wij geven om klimaatverandering, de klimaattop kan en mag niet mislukken!' Dit doen zij met een virale campagne waarbij minimaal 500.000 wereldburgers tonen wat zij persoonlijk willen beschermen tegen klimaatverandering. Dit doen mensen door hun wijsvinger groen te maken en de boodschap in hun handpalm op te schrijven. Deze foto kunnen zij zelf op de centrale website www.mygreenfinger.org invoeren. Alle foto's zullen volgend jaar bij de top in Kopenhagen prominent zichtbaar gemaakt worden. De zoektocht naar minimaal 500.000 groene vingers wordt volgende week woensdag officieel gestart in Poznan. Ondanks dat de campagne nog niet officieel gelanceerd is, hebben toch al honderden mensen, waaronder enkele bekende politici, auteurs en artiesten hun inzending op de website www.mygreenfinger.org geplaatst. Ook hebben een aantal maatschappelijke organisaties al aangegeven dit publieke initiatief te gaan steunen. De campagne is laagdrempelig en maakt een complex en globaal thema eenvoudig en persoonlijk. Iedereen kan er aan deelnemen.

Evanne en Michiel zullen naast de campagnelancering ook observeren bij een aantal onderhandelingen en bijeenkomsten. Zij zijn vanuit Poznan in staat hun ervaringen rechtstreeks middels telefonische interviews te delen. Na terugkomst kunnen zij hun verhaal, versterkt door hoogwaardig foto- en videomateriaal, tevens persoonlijk vertellen. Indien u interesse heeft voor een telefonisch interview of een gesprek na terugkomst, kunt u contact opnemen met Michel Schuurman via +316 5424 8818 (aanwezig in Polen). Bij geen gehoor kunt u contact opnemen met Marc Cornelissen +316 55138592 (aanwezig in Nederland).

Meer informatie over het GreenFinger project kunt u vinden op www.mygreenfinger.org/site/about-greenfinger

Einde persnotificatie