KNMG

Afschaffen vergoeding van slaap- en kalmeringsmiddelen per 1 januari 2009

Vanaf 1 januari 2009 komt de vergoeding van slaap- en kalmeringsmiddelen (benzodiazepinen) vanuit de basisverzekering te vervallen. Alleen voor een kleine groep patiënten blijft de vergoeding vanuit de basisverzekering bestaan. In dit artikel leest u wat de regeling precies inhoudt, wat de aanleiding vormde, wat de gevolgen zijn en hoe men zich op de verandering kan voorbereiden.

Om welke medicijnen gaat het?
Het gaat om de orale toedieningsvorm van slaap- en kalmeringsmiddelen van de groep benzodiazepinen.

Voor wie blijven benzodiazepinen vergoed?
De vergoeding vanuit de basisverzekering blijft alleen gehandhaafd voor personen die benzodiazepinen moeten gebruiken omdat er geen goed alternatief voor bestaat. Het gaat om de volgende aandoeningen:
* Epilepsie; hierbij worden benzodiazepinen gebruikt om aanvallen te voorkomen of te behandelen.
* Angststoornissen, wanneer de behandeling met ten minste twee antidepressiva volgens de geldende richtlijnen niet is aangeslagen.
* Meervoudige psychiatrische problematiek, waarbij behandeling met hoge doses benzodiazepinen noodzakelijk is.
* Als palliatieve sedatie bij terminale zorg.
Ook de parenterale toedieningsvorm blijft vergoed worden.

Patiënten die een aanvullende verzekering hebben afgesloten naast de basisverzekering, kunnen afhankelijk van de polisvoorwaarden de kosten voor benzodiazepinen declareren. In de polisvoorwaarden moet dan gesproken worden over een vergoeding van geregistreerde medicijnen die niet in het basispakket zijn opgenomen.

Waarom wordt deze maatregel genomen?
Richtlijnen van artsen adviseren allemaal om benzodiazepinen niet langdurig te gebruiken. Dit houdt in niet langer dan twee weken bij slaapstoornissen en niet langer dan twee maanden bij angststoornissen. Wanneer benzodiazepinen langer worden gebruikt, wegen de voordelen niet meer op tegen de nadelen.

Wat zijn de gevolgen voor patiënten?
Iedereen die na 1 januari 2009 een benzodiazepine gebruikt en niet tot de uitzonderingscategorie hoort, zal zelf zo'n 12 tot 16 euro per maand moeten betalen aan de apotheek.

Moeten artsen en apothekers zich voorbereiden op de vergoedingsmaatregel? Ja, het is gewenst om chronisch gebruikers op tijd te informeren. Chronisch gebruikers zullen namelijk een keuze moeten maken tussen doorgaan en de medicijnen na 1 januari 2009 zelf betalen of stoppen met benzodiazepinen. Door in gesprek te gaan met chronisch gebruikers en ze nu al te informeren over de maatregel kunnen zij tot een verantwoorde keuze komen. Van belang is daarbij dat ook de kosten voor afbouwmedicatie na 1 januari 2009 niet meer worden vergoed. Een arts die na 1 januari 2009 een benzodiazepine voorschrijft voor een van de vier indicaties die onder de vergoedingsvoorwaarden vallen, zal voortaan een artsenverklaring moeten invullen. De apotheek zal de artsenklaring moeten bewaren en controleren op juistheid en volledigheid. Alleen met een geldige artsenverklaring kan de apotheek het medicijn declareren bij de zorgverzekeraar.

Hoe kan de arts patiënten informeren?
Chronisch gebruikers zullen voor 1 januari over de maatregel geïnformeerd moeten worden wanneer zij een herhaalrecept aanvragen. Dit zal een extra aandachtspunt vormen wanneer er geen persoonlijk contact is met de aanvrager van het herhaalrecept, zoals bij aanvragen via de herhaaltelefoon of receptenbus. Bij nieuwe gebruikers is het zinvol om na 1 januari 2009 het vergoedingsaspect aan de orde te laten komen wanneer een slaap- of kalmeringsmiddel wordt voorgeschreven.

Waar vindt u meer informatie?
Via www.medicijngebruik.nl is het hulpmiddelenboek "Stoppen met benzodiazepinen" te downloaden. Het bevat onder andere afbouwschema's en hulpmiddelen bij de voorlichting aan patiënten.
Klik hier voor de volledige tekst van de fact sheet.