Partij van de Arbeid

Den Haag, 27 november 2008

Wetsvoorstel stilzwijgende verlenging klaar voor behandeling

Het wetsvoorstel om een einde te maken aan stilzwijgende verlenging van abonnementen kan spoedig door de Tweede Kamer behandeld worden. PvdA-Tweede Kamerlid Martijn van Dam heeft de zogeheten nota naar aanleiding van het verslag, de schriftelijke beantwoording op alle schriftelijk ingediende vragen van de verschillende fracties, ingediend. Daarmee is het wetsvoorstel gereed voor behandeling.

In het wetsvoorstel wordt stilzwijgende verlenging van contracten met meer dan drie maanden verboden. Het is veel mensen een doorn in het oog dat het abonnement op een tijdschrift of het lidmaatschap van een sportschool vaak zonder enig bericht wordt verlengd. Mensen zitten er dan weer een jaar aan vast. Volgens onderzoek van Maurice de Hond ergert 54% zich hieraan en heeft 40% een abonnement waar men eigenlijk al vanaf had gewild.

Het wetsvoorstel regelt ook dat je contracten niet langer schriftelijk of zelfs per aangetekende brief hoeft op te zeggen. Als je een contract op internet of aan de telefoon kunt sluiten, moet je het ook zo kunnen opzeggen, zegt het wetsvoorstel. Verder wordt voor alle contracten en abonnementen een opzegtermijn van maximaal één maand ingesteld. Nu mogen bedrijven ook twee of drie maanden hanteren, waardoor het voor consumenten onoverzichtelijk wordt wanneer je moet opzeggen.

Martijn van Dam is erg blij dat het voorstel klaar is voor behandeling. "Het is veel werk om een wetsvoorstel te maken en alle vragen van Kamerfracties goed te beantwoorden. Ik hoop dat de Kamer het wetsvoorstel snel wil behandelen en dat de andere fracties samen met mij mensen willen verlossen van de ergernis dat ze steeds weer vastzitten aan een jaarcontract, omdat ze net te laat waren met opzeggen. We weten allemaal dat bedrijven dit soort trucjes gebruiken om je langer vast te houden. Ik wil consumenten sterker maken!"