Ingezonden persbericht


Datum: 27 november 2008

PERSBERICHT

Alfa MiTo veiligste auto in het compacte segment

5 Euro NCAP sterren voor de Alfa Romeo MiTo

De Alfa MiTo is een prestigieuze vijfsterren Euro NCAP classificatie toegekend, wat betekent dat de Alfa MiTo tot de top van zijn segment behoort. De 'meest sportieve compacte auto ooit' kreeg een score van 36 uit de 37 te behalen punten voor de bestuurder en passagier. Daarnaast kreeg de Alfa MiTo een uitstekende beoordeling in de nieuwe test die Euro NCAP heeft geĂŻntroduceerd, om de capaciteit van de voorstoelen te beoordelen en een 'whiplash' te verhinderen. Uit de resultaten van Euro NCAP's eerste whiplashtests blijken slechts vijf van de 25 geteste autostoelen te voldoen aan deze veiligheidseisen. Onder deze vijf als 'goed' geteste stoelen waren ook de anti-whiplash stoelen van de Alfa MiTo.

Deze score bevestigt nogmaals de toewijding van Alfa Romeo met betrekking tot de veiligheid van de bestuurders en passagiers. De Alfa MiTo is ontworpen en gebouwd om de maximale Euro NCAP score te halen in actieve en passieve veiligheidstests. Voorbeelden hiervan zijn de meest geavanceerde elektronische dynamische systemen (van remmen tot tractie): de Vehicle Dynamic Control (niet uitschakelbaar) controleert belangrijke functies zoals de Hill Holder, tractie controle, en noodstop, terwijl MSR de motorremwerking regelt en ingrijpt als de bestuurder bruusk terugschakelt waardoor de wielen zouden kunnen blokkeren. Ook 'actieve elektronische besturing' DST (Dynamic Steering Torque) en Electronic Q2 horen hierbij. Het Q2 systeem simuleert langs elektronische weg de werking van een zelfblokkerend sperdifferentieel. Al deze innovatieve systemen behoren tot de standaarduitrusting van de Alfa MiTo.

De auto is, met behulp van duizenden uren virtuele simulaties en zonder fysieke prototypes te gebruiken, binnen 16 maanden ontwikkeld. De resultaten van deze simulaties zijn vertaald naar fysieke prototypes die in de fabriek in Mirafiori geproduceerd zijn. Deze prototypes zijn onderworpen aan 200 testen voor de elektronische componenten en subsystemen, meer dan 100 Hyge slide impact testen en meer dan 80 crash testen (onder andere: frontaal, zij-impact en koprol; allen op verschillende snelheden en met verschillende obstakels). Deze gegevens tonen aan dat Alfa Romeo is toegewijd aan veiligheid; de Alfa MiTo is hier het levende bewijs van. De Alfa MiTo is de veiligste auto in het compacte segment. Dit nieuwe model vertegenwoordigt de state-of-the-art in passieve veiligheid. Complete bescherming is er door de standaard 7 airbags (waarvan twee multi-stage), driepunts gordels met dubbele gordelspanners en de nieuwste generatie anti-whiplash stoelen die ervoor zorgen dat in geval van een botsing de impact voor bestuurder en passagier verminderd wordt. Daarnaast zorgen de draagbalken in de gehele body (onder andere in de deuren, motorkap en dashboard) voor extra veiligheid. Ook de stoelen en stuurkolom zijn ontworpen met veiligheid in het achterhoofd.

De Alfa MiTo is tevens uitgerust met preventieve veiligheid zoals koplampen met dagrijverlichting (Daytime Running Lights). De koplampen gaan automatisch aan bij het starten van de motor. Vanaf 2012 zal dit wettelijk verplicht worden. Daarnaast is de Alfa MiTo uitgerust met LED achterlichten, deze branden feller en lichten tot 100 keer sneller op. Hiermee dragen ze ook bij aan de veiligheid.

EINDE BERICHT