Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

MONUMENTAAL BURGERZIEKENHUIS AMSTERDAM WORDT EDEN HOTEL

Design hotel achter klassieke gevel met Grand café en zalen

Amsterdam, 27 november 2008 - De Eden Hotel Group (Eden) heeft een huurcontract getekend met Aedes Real Estate (Aedes) voor een nieuw hotelproject in het voormalige Burgerziekenhuis in Amsterdam. Het voormalige ziekenhuis, gebouwd aan het eind van de 19e eeuw, is aan het eind van de 20ste eeuw in gebruik genomen door Stadsdeel Oost-Watergraafsmeer. Het Stadsdeel heeft in 2006 het pand verkocht en gaat begin 2009 verhuizen naar een nieuwe locatie. Aedes is in 2008 begonnen met de ontwikkeling van het hotel en de planning is in het tweede kwartaal van 2009 de verbouwing te starten. Naar verwachting opent het 'Eden Parc Hotel Amsterdam' dan nog in 2010 haar deuren. Het is het zesde Amsterdamse hotel van Eden.

Het Burgerziekenhuis
Het Burgerziekenhuis met zijn brede neorenaissance gevel aan de Linnaeusstraat is in 1891 gereed gekomen. Het gebouw was onderdeel van een groter ziekenhuiscomplex, bestaande uit meerdere paviljoengebouwen rond een parkachtige omgeving (binnentuin). Architect Van Gendt had net daarvoor het imposante concertgebouw (1890) in Amsterdam afgerond evenals het kleinschalige theater, nu café de IJsbreker (1885) aan de Amstel. Ook was Van Gendt als adviseur betrokken bij de realisatie van de Stadsschouwburg aan het Leidseplein. Het gebouw ligt om de hoek van het Oosterpark. Bij de opening was het een hypermodern gebouw met onder meer elektrisch licht, centrale verwarming en liften op waterkracht. In 1937 heeft het ziekenhuis even als Koninklijke residentie gediend nadat prins Bernard in het ziekenhuis was beland wegens een auto-ongeluk. Koningin Wilhelmina en haar hoogzwangere dochter Juliana, verbleven een tijd in het ziekenhuis om dichtbij Bernhard te zijn. Beatrix werd enkele weken na het ontslag van Bernhard uit het ziekenhuis geboren (1938). In april 1947 werd Johan Cruijff hier geboren. Met de komst van het AMC in 1981 was er geen medische toekomst meer voor het karakteristieke pand, dat in 1992 in gebruik werd genomen als stadsdeelkantoor Oost/Watergraafsmeer. Aedes heeft het pand in 2006 van het Stadsdeel gekocht. Nadat het Stadsdeel begin 2009 verhuist naar haar nieuwe locatie, start Aedes met de verbouwing van het pand. Daarbij zullen historische kenmerken, die in de loop der jaren zijn verdwenen, weer terugkomen in en aan het gebouw. Aedes blijft eigenaar van het pand en verhuurt het object aan Eden. "Aedes zal begin 2009 ­ in samenwerking met Eden ­ een presentatie van het ontwerp geven voor buurtbewoners en overige geïnteresseerden", aldus Paul Geertman, directeur van Aedes.

"Wij zijn ons meer dan bewust van de bijzondere historie van het pand en de betekenis hiervan voor vele Amsterdammers. Voor ons een extra grote uitdaging om een vernieuwend hotelconcept te realiseren", aldus Felix Hillen, Asset Manager van de Eden Hotel Group. "Het bijzondere gebouw en de ligging bij het Oosterpark is een mooie aanvulling op onze bestaande drie- en viersterrenhotels hotels in Amsterdam. De nota Hotelbeleid 2007-2010 van de Gemeente Amsterdam gaat uit van een jaarlijkse groei van de vraag naar hotelovernachtingen en heeft een beleid opgesteld voor de uitbreiding van het aantal kamers in Amsterdam. Onze plannen sluiten daar perfect op aan: het Burgerziekenhuis wordt het eerste nieuwe hotel na het verschijnen van deze nota.

Verrijking voor de buurt
Het nieuwe Eden Parc Hotel Amsterdam krijgt van binnen een uitgesproken ontwerp dat mede geïnspireerd is door het Eden Design Hotel in Maastricht (voormalig La Bergère). Binnen het concept staan de deuren open voor Amsterdammers, zo komt er een levendig Grand Café met eigen entree dat open zal zijn van ontbijt tot en met diner. Ook aan vergader- en feestaccommodatie ontbreekt het niet en het nieuwe terras aan de Linnaeusstraat wordt een verrijking voor de buurt. Hotelgasten zullen de goede bereikbaarheid waarderen evenals de ruime kamers met authentieke details en hoge plafonds. Als de verbouwing voltooid is staat er een comfortabel viersterren hotel met 120 kamers.

Over de Eden Hotel Group
De Eden Hotel Group is een van de grotere, onafhankelijke hotelondernemingen van ons land. Het Nederlandse familiebedrijf is in 1977 opgericht door de familie Dijkstra. Onder de naam Eden City Hotels exploiteert de groep in de centra van de belangrijkste Nederlandse steden 16 vier- en driesterren hotels onder de Eden vlag. Bovendien is de Eden Hotel Group eigenaar en exploitant van Holiday Inn Eindhoven. Het vastgoed van de hotels is voor het overgrote deel in eigendom. Met meer dan 1900 kamers in hotels in Amsterdam, Rotterdam, Groningen, Leeuwarden, Enschede, Hengelo, Eindhoven, Den Haag, Zutphen, Maastricht en Emmen, plus diverse spraakmakende restaurants en concepten, zoals Café Americain, Simply Bread en FLO Amsterdam, weet de Eden Hotel Group voortdurend vernieuwend, flexibel en verrassend zowel de zakelijke als leisure markt te bedienen. Dankzij een platte organisatiestructuur kan steeds snel worden ingespeeld op de wensen van de gasten en klanten, waardoor de Eden hotels bekend staan om de hoge mate van gastvrijheid, service en een up to date product. Voor reserveringen en meer informatie zie www.edencityhotels.com.

Over Aedes Real Estate
Aedes Real Estate opereert landelijk als onafhankelijke vastgoed ontwikkelaar. Aedes ontwikkelt o.a. woningen, kantoren, bedrijfshuisvesting en hotels en is gespecialiseerd in de herontwikkeling van complexe binnenstedelijke locaties. Na realisatie houdt Aedes in principe de projecten in eigendom t.b.v. verhuur. Aedes Real Estate draagt bij aan de ontwikkeling van de bebouwde (leef)omgeving door het initiatief te nemen voor projecten, door te investeren en door zich in te zetten voor de hoogst mogelijke kwaliteit. Dat doet Aedes met veel creativiteit en kennis van de markt. Aedes is altijd betrokken van de eerste stap tot de laatste steen. Aedes heeft momenteel in Amsterdam projecten in ontwikkeling als:
- Westerhuis: kantoorgebouw voor de creatieve industrie in de Jordaan;
- Voormalige Openbare Bibliotheek aan de Prinsengracht: hotel en faciliteiten voor creatieve sector;
- Professor Tulpstraat: woningen en kantoren.
Voor meer informatie zie www.aedesrealestate.nl.