Ingezonden persbericht


Eigen Kracht en Eigen Haard tekenen intentieverklaring

Samenwerking om huisuitzetting te voorkomen

Op 26 november hebben woningstichting Eigen Haard en de Eigen Kracht Centrale een intentieverklaring ondertekend om nader samen te werken. Met de samenwerking bieden de twee organisaties huurders de mogelijkheid om zelf een duurzame oplossing te vinden bij dreigende uitzetting. Uit een pilot blijkt dat de Eigen Kracht-conferentie goed aansluit bij huurders en plannen oplevert waar de woningstichting achter staat.

De Eigen Kracht-conferentie geeft burgers de mogelijkheid om zelf een oplossing en een plan te maken als het tegenzit. Mensen voor wie huisuitzetting dreigt, zijn vaak de regie over hun leven kwijt. Zelf nadenken over een oplossing, met steun van familie en vrienden, is dan weer een eerste stap naar controle over hun eigen leven.

Volgens Chretien Mommers, directeur van Eigen Haard, heeft de aanpak grote voordelen voor bewoners: "Eén van de sterke punten van Eigen Kracht is dat het 'de schaamte voorbij' gaat. Iemand heeft lang geprobeerd het alleen op te lossen, door Eigen Kracht wordt dit doorbroken. Samen met familie en vrienden wordt er gekeken naar: 'Hoe is het zover gekomen? Wat moet er gebeuren om dit te veranderen? Wat kunnen wij (de omgeving) doen om je hierbij te ondersteunen?'. Hierdoor worden problemen beter aangepakt en is er ook een 'sociale' stok achter de deur."

Eigen Kracht vult ook het gat dat er bij overlastproblemen bestaat tussen de individuele hulpverlening en de collectieve ondersteuning aan groepen, zoals wijken of bepaalde doelgroepen.

Meerwaarde voor Eigen Haard
Ook Eigen Haard-medewerker Petra Kulderij is enthousiast: "Bij crisis springt de hulpverlening bovenop een dossier. Zodra de crisis voorbij is, vertrekt iedereen. In veel gevallen vervalt iemand in het oude gedrag en dus weer in hetzelfde probleem. Na een Eigen Kracht-conferentie is de directe omgeving geactiveerd en deze mensen zijn blijvend. Zij houden de situatie in de gaten en kunnen ingrijpen of aan de bel trekken bij de hulpverlening. Daarnaast kan de directe kring het beeld completer maken. Eigen Haard weet bijvoorbeeld vaak wél dat er schulden zijn, maar niet wat de redenen hiervoor zijn."

Wat is een Eigen Kracht-conferentie?
Tijdens een Eigen Kracht-conferentie of -bijeenkomst maakt een gezin samen met familie, vrienden en overige bekenden, een plan voor de toekomst. In het eerste deel worden de zorgen helder gemaakt. Bij dreigende huisuitzetting gaat het vaak om schulden, persoonlijke problemen en werkloosheid. Hulpverleners kunnen informatie geven over beschikbare hulp. In het tweede deel maakt de familie, zonder buitenstaanders, een plan. In het laatste deel wordt het plan gepresenteerd. Dit plan wordt leidend voor hulp. Een onafhankelijke coördinator van de Eigen Kracht Centrale helpt met het samenbrengen van familie, vrienden of bekenden en bij de verdere organisatie. De coördinator heeft geen enkel belang bij de uitkomst, het plan wordt echt het plan van de familie zelf.

einde persbericht



Ingezonden persbericht