Persbericht EénVandaag

Amerikaanse vakbond: blokkeer kapitaalinjectie Aegon

De grootste Amerikaanse vervoersvakbond wil een financiële injectie van de Amerikaanse regering aan Aegon blokkeren. Daarmee steunt de vakbond Nederlandse havenarbeiders in hun slepende conflict met verzekeraar Aegon over betaalde pensioengelden. Vakbond Teamsters, met anderhalf miljoen leden de grootste vervoersvakbond van Amerika, eist dat winst gemaakt met ingelegd pensioengeld van de havenarbeiders, teruggaat naar de havenarbeiders. Carin Zelenko, woordvoerder van Teamsters in EénVandaag: "Bedrijven die een asociaal beleid voeren, verdienen geen overheidssteun." Verder heeft Zelenko Amerikaanse pensioenfondsen opgeroepen nog eens kritisch te kijken naar contracten met Aegon in de Verenigde Staten.

Het conflict begint vorig jaar als verzekeraar Aegon het havenpensioenfonds Optas overneemt. Optas, opgericht door havenarbeiders om hun pensioengelden te beheren, verdient 1,3 miljard euro aan de verkoop. De havenarbeiders rekenen zich rijk, maar staan met lege handen. Door een wijziging in de statuten van Optas, kan en zal Optas de gemaakte winst ten goede laten komen aan culturele en maatschappelijke projecten en niet aan het verhogen van de havenpensioenen. De havenarbeiders zijn woedend. Ton Jansen, woordvoerder van de Rotterdamse, Amsterdamse en Zeeuwse havenarbeiders: "Het is te bizar voor woorden dat er een pot met geld is, maar dat onze pensioenen niet worden geïndexeerd. Dit laten we niet gebeuren."

Aegon werd bij de overname eigenaar van de pensioenverplichtingen maar ook van het restkapitaal, waarover de strijd nu gaat. Verzekeraar Aegon zegt bij de overname van Optas juist te hebben gehandeld. "Juridisch gezien", aldus woordvoerder Jan Driessen van Aegon, "doen wij niks verkeerd. Wat misschien verkeerd is gegaan, zijn de afspraken die de havenarbeiders tien jaar geleden zelf met Optas hebben gemaakt over de hoogte van hun pensioen." Namens de havenarbeiders loopt er een jaarrekeningprocedure tegen Aegon. Voor Aegon komt de bemoeienis van de Amerikaanse vakbond uiterst ongelegen. De verzekeraar probeert op dit moment een bankstatus te verwerven waardoor Aegon een kapitaalinjectie van de Amerikaanse overheid kan ontvangen.

Minister Donner buigt zich over de zaak, maar hij ziet geen uitweg. Daarom stelt Donner in juni dit jaar Elco Brinkman aan om de partijen bij elkaar te brengen. Eind oktober geeft Brinkman zijn opdracht terug, zonder resultaat. Een kamermeerderheid pleit voor een snelle oplossing van het conflict. Optas wil niet voor onze camera reageren

Uitzending EénVandaag donderdag 27 november 18:18 uur op Nederland 1.


Noot voor de redactie:
Voor meer info (