Ingezonden persbericht


Persbericht

Door Unisys ontwikkeld EUCARIS-systeem ontvangt iGovernment 2.0 Award

Internationale prijs voor meest opvallende initiatief op het gebied van interoperabiliteit

Schiphol-Rijk, 27 november 2008 - Het door Unisys ontwikkelde internationale uitwisselingssysteem voor voertuig- en rijbewijsgegevens 'EUCARIS' heeft de 'iGovernment 2.0 Award' gewonnen, tijdens de Europese top voor digitale overheid in Rome. Deze prijs, onder auspiciën van de Europese Commissie, wordt uitgereikt voor het beste Europese project op het gebied van gegevensuitwisseling binnen de Europese digitale overheid. De jury koos EUCARIS als het meest innovatief, praktisch, toepasbaar en overdraagbaar.

EUCARIS versloeg 15 andere projecten in de strijd om de titel "Outstanding project in the field of interoperability in eGovernment". De criteria voor de award waren innovatie, praktische resultaten, impact en overdraagbaarheid en EUCARIS kreeg de beste overall score in iedere categorie. De jury bestond uit ICT experts, deskundigen uit de overheidssector, academici en onderzoekers.

EUCARIS wordt in 19 landen gebruikt om informatie uit te wisselen over voertuigen en rijbewijzen. Het systeem wordt op dit moment gebruikt binnen het raamwerk van het EUCARIS-verdrag, het EU-verdrag van Prüm en diverse bilaterale overeenkomsten (voornamelijk voor grensoverschrijdende handhaving en verkeersovertredingen). Unisys is vanaf de introductie in 1994 betrokken bij de ontwikkeling van EUCARIS.

De meest recente versie van het systeem - EUCARIS II - is ontworpen om de samenwerking tussen de lidstaten te verbeteren, kosten te verlagen en een flexibele infrastructuur te bieden met nieuwe modules. EUCARIS II is ontwikkeld op basis van Microsoft .NET technologie en vervangt de eerdere versie die is ontwikkeld op UNIX. De nieuwe versie voorziet leden in eenvoudiger toegang tot elkaars systemen en biedt vele nieuwe mogelijkheden, zoals een zoekmachine om verkeersboetes te achterhalen en mogelijkheden om de politie te faciliteren.

"We zijn er trots op dat we dit bekroonde systeem hebben mogen ontwikkelen voor RDW," zegt Frank Kaalen, Vice President & General Manager Benelux & Nordics van Unisys. "Het toont aan dat complexe systemen voor gegevensuitwisseling grensoverschrijdend kunnen functioneren, een expertise waarin Unisys voorop loopt."

Hans van der Bruggen, Voorzitter van de EUCARIS landen en Adjunct Directeur van RDW, heeft Unisys bedankt voor de medewerking aan de ontwikkeling van de technologie van EUCARIS en de jarenlange samenwerking in dit publiek-private partnership.

Over EUCARIS
EUCARIS is een initiatief uit het begin van de jaren negentig van de RDW, de Nederlandse voertuigautoriteit. De RDW is, hiertoe aangewezen door de deelnemende landen, voor EUCARIS verantwoordelijk voor de organisatie en de ontwikkeling en het beheer van alle technologie. EUCARIS wordt inmiddels gebruikt in 19 Europese landen, waaronder de landen van het eerste uur België, Duitsland, Groot-Brittannië en Zweden. In de loop van 2008/2009 zullen nog vijf landen aansluiten. Uiterlijk in 2011 zullen de politie autoriteiten van alle Europese lidstaten aangesloten moeten zijn.

Over Unisys
Unisys is wereldwijd actief in IT-diensten en -oplossingen. We bieden consulting, systeemintegratie, outsourcing, IT-infrastructuren en servertechnologie. We zijn erin gespecialiseerd om klanten te helpen om informatie zo te gebruiken dat bedrijfsactiviteiten efficiënt en veilig zijn zodat bedrijfsdoelstellingen gerealiseerd kunnen worden. Onze consultants en specialisten helpen klanten om hun uitdagingen beter te begrijpen en meer visibiliteit te bieden in de bedrijfskritische verbanden tussen de verschillende activiteiten. Bezoek voor meer informatie www.unisys.nl.

Unisys is een geregistreerd handelsmerk van Unisys Corporation. Alle andere merken en producten waar hierin naar verwezen wordt, zijn handelsmerken of geregistreerde handelsmerken van hun respectievelijke eigenaren.

###