Gemeente Papendrecht

20 november 2008

Persuitnodiging: jeugddebat donderdag 27 november 13.30 uur De gemeente Papendrecht nodigt u van harte uit voor het bijwonen van het Jeugddebat in het gemeentehuis van Papendrecht op donderdag 27 november om 13.30 uur.

Tijdens het Jeugddebat debatteren leerlingen van 4 HAVO en 4 VWO van het Willem de Zwijger College te Papendrecht over de volgende stellingen:

1) Jongeren, die in Papendrecht naar school gaan, moeten ook in de regio Drechtsteden kunnen werken

2) Er zijn niet genoeg mogelijkheden voor jongeren om invloed uit te oefenen op de gemeente

3) De gemeente moet meer doen om te zorgen dat jongeren gezond leven

In de vorm van een `Lagerhuis' gaan de leerlingen in groepen van acht met elkaar in debat en worden beoordeeld door een jury, bestaande uit:

mevrouw M.I. (Maria) Zaal-Kwaak, wethouder Jeugdzaken de heer mr A.P.M.A.F. (Funs) Bergmans, griffier van de gemeenteraad de heer Jan van der Burgh, sector-directeur Willem de Zwijger College

's Morgens bereiden de leerlingen zich, samen met enkele raadsleden, voor op het debat op het Willem de Zwijger College.

Meer informatie en aanmeldingen
Voor meer informatie of aanmeldingen kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie van de gemeente Papendrecht, telefoon (078) 641 82 28 of e-mail: communicatie@papendrecht.nl

Persuitnodiging: onthulling 14 kunstwerken in parkeergarage De Meent donderdag 27 november 16.00 uur
De gemeente Papendrecht heeft in samenwerking met ToBe, stichting kunstzinnige vorming een kunstproject onder de titel `Kunstgarage De Meent' gehouden voor leerlingen van de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs. Beeldend en dichtend brengen ze een ode aan het nieuwe centrum. De 14 mooiste gedichten zijn met een passend kunstwerk afgedrukt op trespa panelen van 150 bij 100 cm en worden ter verfraaiing opgehangen in parkeergarage De Meent. Ook zijn de 14 kunstwerken als ansichtkaart te koop bij boekhandel de Meent. Pers is uitgenodigd onthulling van 14 kunstwerken in parkeergarage De Meent op donderdag 27 november om 16.00 uur bij te wonen.

Donderdag 27 november verzamelen we om 16.00 uur bij de fontein op het voorplein bij winkelcentrum De Meent (Veerpromenade) en dalen we `onder de grond' in swingend gezelschap van de Braziliaanse slagwerkband `Slag bij Nieland' onder leiding van Hans Nieland. Na de onthulling door wethouder mevrouw M.I. Zaal-Kwaak biedt de gemeente u een drankje en een lekkernij aan, passend bij deze tijd van het jaar.

Meer informatie en aanmeldingen
Voor meer informatie, afbeeldingen van de kunstwerken of aanmeldingen kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie van de gemeente Papendrecht, telefoon (078) 641 82 28 of e-mail: communicatie@papendrecht.nl

Persuitnodiging: woensdag 10 december in teken van ZwerfAfvalPakkers Woensdag 10 december om 19.30 uur worden in het Papendrechtse gemeentehuis vrijwilligers en leden van de wijkplatforms in het zonnetje gezet die zich hebben ingezet voor een betere leefbaarheid in Papendrecht Tijdens deze jaarlijks terugkerende informele bijeenkomst grijpt wethouder Van Leeuwen de gelegenheid aan hen te bedanken voor het werk dat zij verricht hebben om activiteiten en projecten in de wijken te realiseren.
Verder bedanken gemeente Papendrecht en de partners van het "Impulsprogramma Zwerfafval"op 10 december inwoners die zich inzetten voor het schoonhouden van hun eigen leefomgeving. Vijf van deze vrijwilligers (de zgn. ZwerfAfvalPakkers) krijgen op deze dag een speciaal ZAP-speldje uitgereikt. De actie wordt dit jaar voor de vierde keer georganiseerd in Papendrecht.

Op de tweede donderdag van december zetten tientallen gemeenten in heel Nederland mensen in het zonnetje, die zich het afgelopen jaar op eigen initiatief hebben ingezet om hun omgeving zwerfafvalvrij te maken. Op woensdag 10 december om 19.45 uur worden in Papendrecht aan vijf inwoners door wethouder André van Leeuwen het ZAP-speldje en de bijbehorende oorkonde uitgereikt.

De afgelopen maanden was Papendrecht op zoek naar geschikte kandidaten, die regelmatig op pad gaan om hun leefomgeving schoon te houden. Zij werden voorgedragen door de Papendrechtse wijkplatforms en medewerkers van de gemeente. Deze mensen worden op woensdag 10 december a.s. opgeroepen naar het gemeentehuis van Papendrecht te komen, alwaar zij worden ontvangen door wethouder Van Leeuwen. Deze zal een korte toelichting geven waarom de betreffende kandidaat aangedragen is voor deze verrassing.

Het programma voor de bijeenkomst ziet er als volgt uit:

19.30 uur Ontvangst genodigden en genomineerden in het gemeentehuis van Papendrecht
19.45 uur Toespraak wethouder wijkgericht werken André van Leeuwen 19.50 uur Uitreiking oorkondes en opspelden ZAP-speldjes 20.00 uur pauze
20.15 uur Presentaties van de vier wijkplatforms van Papendrecht over activiteiten en projecten 2008
21.05 uur Informeel gedeelte waarin ieder de gelegenheid heeft om onder het genot van een hapje en drankje andere wijkbewoners te ontmoeten en ideeën in te brengen voor de jaarplannen van de wijkplatforms voor het jaar 2009.

De ZAP-actie valt geheel binnen de doelstelling van het Impulsprogramma Zwerfafval. Gemeenten nemen zelf de verantwoordelijkheid om de straten schoon te houden. Niet alleen door op te ruimen, maar vooral door de inwoners op hun verantwoordelijkheden te wijzen.

Wij nodigen pers van harte uit bij deze gelegenheid aanwezig te zijn en verwelkomen u graag op 10 december om 19.30 uur op het gemeentehuis te Papendrecht.

Het Impulsprogramma Zwerfafval 2007-2009
Het Impulsprogramma Zwerfafval 2007-2009 is een gezamenlijk initiatief van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het bedrijfsleven verenigd in VNO-NCW en het ministerie van VROM en de uitvoeringsorganisaties SenterNovem en de Stichting Nederland Schoon. De samenwerking heeft als doel een zichtbaar en meetbaar schoner Nederland.
Meer informatie: www.samenwerkenaaneenschonernederland.nl

Gratis lampionnen voor Wereldfeest op 13 december in Interval Voor het Wereldfeest op zaterdag 13 december zijn 150 gratis lampionnen beschikbaar, op te halen bij Interval in de week van 8 tot en met 12 december. Op is op. Maar je kunt natuurlijk ook zelf de mooiste lampion maken!

Het kleurrijke feest wordt ingeluid met een bonte lampionnenoptocht. Om 18.00 uur wordt verzameld voor het gemeentehuis, de lampionnenoptocht wordt voorafgegaan door een brassband met trommels. Om 18.50 uur arriveert de optocht bij Interval, waarna een opening vol vuur plaatsvindt!
De rest van de avond toont Papendrecht veelkleurig te zijn. Laat u meenemen naar andere werelddelen en andere sferen op zaterdag 13 december 2008 tussen 19.00 en 1.00 uur in Interval, Lange Tiendweg 8a, Papendrecht

Ideeën voor het feest
Ú stelt zelf het feest samen, en u laat de rest van nieuwsgierig Papendrecht zien in welk land u geboren bent en waar uw cultuur trots op is, hoe die andere culturen leven, wonen, zich kleden, wat mensen eten, waar ze van houden, welke gebruiken ze kennen e.d. Kortom, het wordt letterlijk en figuurlijk één groot kleurrijk feest waar zoveel mogelijk nationaliteiten laten zien, horen, proeven, enz. waarin hun cultuur uitblinkt.
Zo is er een eethuis waarin iedereen hapjes uit eigen land serveert. Het liefst mét recept en in de kleding uit het land van herkomst. U kunt een vergoeding voor de kosten van de hapjes krijgen. Als u het leuk vindt mag u aansluitend meedoen met de kleurrijke modeshow. Heeft u een goed idee? Wilt u meedoen? Meld dat dan vóór 28 november aan. Wilt u komen kijken en genieten? Dan zien wij u graag op zaterdag 13 december.

Wat is er nog meer te doen?
Een waarzegster voorspelt uw toekomst aan de hand van tarotkaarten. De avond wordt hartverwarmend geopend. Er zijn allerlei muziekoptredens uit verschillende landen: Turkije, Cuba, Afrika, Marokko en uiteraard ook uit Nederland.
Dansworkshops in het muziekcafé laten dansen uit verschillende landen zien. U wordt van harte uitgenodigd mee te dansen. Ook Nederland is te zien tijdens het Wereldfeest: van zaterdag 13 tot en met zaterdag 20 december kan er oer-Hollands geschaatst worden op een kunstschaatsbaan op de parkeerplaats bij Interval.

Wat kost het?
Niets, de entree is gratis, schaatsen ook trouwens. Waar kan ik me aanmelden om mij idee in te dienen en mee te doen? U kunt: bellen (078-641 89 11 en vragen naar Lisette Human) of mailen (communicatie@papendrecht.nl). Doe het wel vóór 28 november. Ook als u nog vragen hebt, kunt u daar terecht.
____________