Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen: geen protectionisme door kredietcrisis

27 nov 2008 | Internationale samenwerking en vrijhandel is absoluut noodzakelijk als oplossing voor de kredietcrisis. Dat zei minister Verhagen tijdens de jaarlijkse 'Fulbright Thanksgiving Lecture' van de Netherlandse Fulbright Alumni Association (NFAA), de vereniging van Nederlandse studenten die met een Fulbright beurs in de Verenigde Staten gewerkt of gestudeerd hebben.

Internationale organisaties als de Verenigde Naties, het IMF en de Wereldbank moeten worden hervormd om alle landen hierbij te betrekken, vindt minister Verhagen (Buitenlandse Zaken): 'Landen met snel groeiende economieën voelen zich vaak ondervertegenwoordigd in internationale organisaties. Zonder hervormingen verliezen zij hun geloofwaardigheid en zullen deze landen minder bereid zijn tot samenwerking'.

Verhagen is dan ook blij dat de kredietcrisis door de G20 gezamenlijk wordt aangepakt. Aan dat overleg nemen ook landen als China, Rusland, Brazilië en India deel. Bij meer betrokkenheid hoort echter ook meer verantwoordelijkheid, zegt de minister: 'Deze opkomende economieën zouden hun staatsfondsen kunnen gebruiken om nieuw leven te blazen in de financiële markten en zo de wereldeconomie te stimuleren.'

Europa en de Verenigde Staten moeten het initiatief nemen voor de hervorming van de internationale organisaties, vindt Verhagen. De toezeggingen van de nieuwe president Barack Obama om internationaal meer te willen samen te werken zijn hoopgevend. 'Samen kunnen we voldoende steun mobiliseren om de Verenigde Naties beter te maken', aldus Verhagen.

De minister waarschuwt dat verandering niet alleen van de Verenigde Staten kan komen. 'Aan deze kant van de Atlantische oceaan moeten wij meer verantwoordelijkheid nemen, ook voor vrede en veiligheid in de wereld', aldus Verhagen. 'Als Europa niet evenredig bijdraagt zal de Verenigde Staten snel zijn interesse verliezen. Om een internationale hoofdrol te kunnen blijven spelen zal Europa hard power moeten leveren.' Hij pleit daarom onder meer voor grotere investeringen in Europese defensie.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Zie ook

* Lees de 'Fulbright Thanksgiving Lecture'