ABVAKABO FNV

IJsselmeerziekenhuizen gered

De IJsselmeerziekenhuizen zijn gered. De Raden van Bestuur en Toezicht, het ministerie van VWS, de Nederlandse Zorgautoriteit, zorgverzekeraar Achmea, de schuldeisers, de gemeenten Lelystad en Emmeloord en de provincie Flevoland hebben met de MC Groep Loek Winter een akkoord bereikt over de overname. Minister Klink licht donderdagavond het definitieve besluit toe.

Wim van der Hoorn, bestuurder Zorg van ABVAKABO FNV: "Na maanden van onzekerheid kan het personeel van de IJsselmeerziekenhuizen eindelijk opgelucht ademhalen. ABVAKABO FNV is blij dat de IJsselmeerziekenhuizen worden overgenomen en aan een zelfstandige toekomst kunnen werken. Met de MC Groep Loek Winter hebben wij tussentijds gesproken over een sociaal plan voor de tweehonderd tot tweehonderdvijftig boventallige werknemers. Het ziet er echter naar uit dat dit aantal lager zal zijn, omdat veel werknemers in de afgelopen weken zelf al ander werk hebben gevonden. De gesprekken over een sociaal plan krijgen uiteraard een vervolg, waarbij het onze doelstelling is om voor al het boventallige personeel ander werk te zoeken."

De IJsselmeerziekenhuizen krijgen van het ministerie van VWS en zorgverzekeraar Achmea een lening en balanssteun om de oude schuld van 25 miljoen euro te kunnen aflossen. Bovendien investeert de MC Groep Loek Winter minstens twintig miljoen euro in het nieuwe ziekenhuis.