Ingezonden persbericht


SP woedend over stiekem gekapte boom

De SP-fractie in de Tilburgse gemeenteraad is kwaad over het heimelijk omkappen woensdagnacht door de gemeente van de esdoorn aan de vijfsprong tussen de Noordstraat en de Nieuwlandstraat. "Het getuigt van minachting van de buurtbewoners en had nooit mogen gebeuren. Het is sowieso de vraag of die boom niet had kunnen worden gespaard, maar als je als gemeente dan toch een impopulair besluit neemt, doe dat dan met open vizier", aldus fractievoorzitter Veerle Slegers. De fractie wil dat wethouder Hamming (PvdA) zich hiervoor verantwoordt in de eerstvolgende commissievergadering.

"Als je als gemeente wilt dat burgers je niet meer serieus nemen en zich nog harder gaan verzetten, moet je nou net zoiets doen als stiekem midden in de nacht weghalen wat buurtbewoners dolgraag willen behouden. Het toch al beperkte vertrouwen dat mensen in de overheid hebben, slinkt door dit soort acties tot minieme proporties", zegt Slegers. Ze neemt het de wethouder kwalijk dat hij met zijn nachtelijke kap-actie een lange neus trekt naar burgers: "En dat in een tijd dat hun vertrouwen in die overheid -met de financiële crisis en de uitverkoop van alle publieke voorzieningen door de overheid- toch al niet groot is". Volgens de SP moet de overheid (ook de lokale) zich samen met burgers sterk maken voor het publieke belang, zoals de leefomgeving van mensen. "Waarom zouden bewoners van een buurt zich nog bekommeren om die buurt als de gemeente zich niet om hen bekommert? Zo'n arrogante houding van de gemeente ondermijnt de fundamenten van de lokale samenleving."

De SP baalt er vooral van dat de stiekeme kap-actie gebeurt in een periode waarin op voorstel van de SP projecten lopen met buurtparticipatie. Daarbij beslissen buurtbewoners beslissen over de inrichting van hun directe woonomgeving. Verder is het college bezig met het uitwerken van een ander voorstel van de SP-fractie om beter te communiceren met omwonenden voordat er in een buurt maatschappelijke opvang komt. Slegers: "Doen wij ons best om Tilburgers eindelijk meer zeggenschap en inspraak te geven over hun eigen stad, doet één wethouder alle inspanningen teniet door zo'n domme actie."

SP Tilburg, 27 november 2008




Ingezonden persbericht