Protestantse Kerk in Nederland


Studiemiddag naar aanleiding van boek scriba Plaisier

do 27 november 2008
In november verschijnt het boek Is Shakespeare ook onder de profeten?, geschreven door de scriba van de Protestantse Kerk in Nederland, dr. Arjan Plaisier. Bij de presentatie van dit boek organiseert het Bezinningscentrum van de Protestantse Kerk samen met de Stichting Utrechtse Studiedagen een studiemiddag onder de titel: 'De hemel zonder poolster, over moderniteit, (des-)oriëntatie en geloof'.

De moderniteit heeft de mens een ongekende ruimte geboden, waarin hij naar hartelust zijn grenzen kan verleggen. Staande op de drempel van de moderniteit heeft William Shakespaere (1564-1616) een goed gevoel gehad, welke dramatische gevolgen die ongekende ruimte voor de mens zal hebben. Als de horizon is uitgewist (Nietzsche), is er geen oriëntatie meer. Wat kan dan nog richtinggevend zijn voor de politiek, de macht, het geweten, de liefde? Als de mens niet langer is opgenomen in een zinvol sociaal en religieus verband, leeft hij onder een hemel zonder poolster. In zijn dramas en komedies speelt deze (des-)oriëntatie een belangrijke rol. Maar Shakespeare zoekt ook naar noties, die voor deze moderne mens richtinggevend kunnen zijn.

Arjan Plaisier onderzoekt in zijn boek wat deze zoektocht van Shakespeare ons aan het begin van de 21e eeuw te zeggen heeft en wat de betekenis van Shakespeare kan zijn voor de christelijke verkondiging. Op de studiemiddag zullen enkele deskundigen naar aanleiding van en in reactie op het boek van Arjan Plaisier ingaan op deze thematiek. Afsluitend zal dr. Plaisier reageren op de inleiders en is er gelegenheid voor gesprek met de auteur en de inleiders.

Sprekers zijn Nico den Bok, bestuurslid van de Stichting Utrechtse Studiedagen, publiceerde artikelen o.a. over Augustinus en Anselmus, geloof en kunst, en spiritualiteit, Tjerk de Reus, literatuurcriticus en journalist voor o.a. het Friesch Dagblad en CV-Koers en Henk Woldring, hoogleraar politieke filosofie aan de VU, auteur van Westerse waarden door Shakespeare belicht. Een intermezzo over Shakespeare en de psalmen wordt verzorgd door Jan Offringa, voorzitter van Op Goed Gerucht.

De studiemiddag wordt gehouden in de Jacobikerk te Utrecht op 27 november 2008 van 14.00-17.00 uur. Kosten EUR 15, te voldoen aan de zaal. Aanmelden: bezinningscentrum@pkn.nl.