Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nuenen, 27 oktober 2008

Onderwerp: Tijdens het jaarcongres van het Netwerk Conceptueel Bouwen werken concept-aanbieders en opdrachtgevers gezamenlijk aan de beleidsplannen van het Netwerk om conceptueel bouwen dé aanbodstrategie in de bouw in Nederland te laten worden.

Actualiteit: donderdag 27 november 2008 vanaf 14.00 uur vindt het jaarcongres van het Netwerk Conceptueel Bouwen plaats. Het thema van het jaarcongres is vraaggestuurd denken, klantgericht bouwen. Hans Blankert, voorzitter van de Regieraad Bouw, komt zijn visie op het thema geven. Keynote speaker is Rob van Wingerden, lid raad van bestuur BAM.

Jaarcongres Netwerk Conceptueel Bouwen: Vraaggestuurd denken, klantgericht bouwen

Op 27 november dit jaar houdt het Netwerk Conceptueel Bouwen haar tweede congres. Het thema is: Vraaggestuurd denken, klantgericht bouwen. Hans Blankert, voorzitter van de Regieraad Bouw, komt zijn visie op het thema geven. Keynote speaker is Rob van Wingerden, lid raad van bestuur van BAM. Hij betoogt dat we in de bouw moeten samenwerken aan grensverleggende, strategische innovatie. Om de potenties van de sector (beter) te benutten, is een keuze voor projectoverstijgende oplossingsprincipes nodig. Dus: Breken met de opvatting dat ieder project uniek georganiseerd moet worden. Het netwerk is in de afgelopen tijd uitgegroeid tot een groep van zo'n dertig bedrijven; van corporaties/ontwikkelaars tot en met toeleverende industrie. Zij bevorderen dat conceptueel bouwen (CB) dé aanbodstrategie wordt in Nederland, een volwaardig alternatief voor het traditionele bouwen. Daarvoor zijn er meerdere werkgroepen ontstaan met tal van activiteiten. Sinds de start in maart 2007, werkt een groep aan het stimuleren van deze nieuwe markt door de faam van CB te vergroten, door de bekendheid van het aanbod van concepten te verbeteren en door de koop- en verkoopcompetenties van zowel klanten als aanbieders te vergroten. Sinds begin 2008 werkt een tweede groep aan de groei van het aanbod aan concepten. Klanten krijgen zo meer keuze. Er worden nieuwe concepten geïnitieerd in marktsegmenten waar dit niet 'vanzelf' gaat (renovatie, wonen&zorg). Ook worden met elkaar concepten verbeterd zodat die beter aansluiten bij de maatschappelijke behoefte, bijvoorbeeld meer duurzaam. Men wil de concepten ook beter op elkaar aan laten sluiten. Zo ontstaat er een flexibel platform dat schaalvoordelen kan combineren met klantgerichte keuzevrijheid. Omdat deze aanbodstrategie nog geen plaats heeft in het beleid voor de sector, niet bij de overheden en ook nauwelijks bij maatschappelijke organisaties, wordt er met anderen samengewerkt om te zorgen voor stimulerend beleid. Beleid dat voorwaarden creëert zodat de markt voor CB zich beter kan ontwikkelen, zodat er sneller meer en betere concepten komen en dat maatregelen neemt die de omslag naar CB zullen versterken. Tijdens het congres worden de resultaten besproken en het beleid van het Netwerk voor de komende jaren vastgesteld. Wilt u meedenken over de plaats van conceptueel bouwen in de Nederlandse bouw? Niet alleen leden, ook belangstellenden zijn welkom. Meer informatie over het jaarcongres vindt u op www.conceptueelbouwen.nl hier kan u zich tevens aanmelden.

Mededeling voor de redactie:
Voor meer informatie over dit jaarcongres of een interview met een van de inleiders of de dagvoorzitter kunt u contact opnemen met Pieter Huijbregts, directeur Coficient BV, initiatiefnemer van het Netwerk Conceptueel Bouwen.


---

Coficient: adviseur voor innovatie en samenwerking in de bouw A De Beekse Tuin 1
5673 NK Nuenen
T 040 291 35 96
F 040 291 35 97
M 06 510 998 12
E phuijbregts@coficient.nl
I www.coficient.nl
www.conceptueelbouwen.nl