Gemeente De Bilt


College De Bilt wil milieustraat opnieuw inrichten

Het College van Burgemeester en Wethouders is van plan de milieustraat van de gemeente De Bilt opnieuw in te richten. De milieustraat moet worden aangepakt omdat deze niet meer voldoet aan de huidige milieueisen. Ook het gebruikersgemak laat te wensen over. De herinrichting wordt gepland voor het voorjaar van 2009.

Met name het asfalt en de vloeistofdichte vloeren zijn versleten. Mede hierdoor voldoet de milieustraat niet meer aan de eisen zoals die in de milieu- en WVO* vergunning gesteld worden. Met betrekking tot het gebruikscomfort is de doorstroming van de bezoekers matig en moet afval soms via trappen in hoge containers gegooid worden. Dit is vooral voor oudere bezoekers moeilijk.

Aanpassingen (globaal)

Al met al is er voldoende aanleiding om de milieustraat te renoveren. De voorgestelde inrichting bestaat, naast maatregelen ten aanzien van de milieuregelgeving, uit een verhoogd stortbordes (1,5 meter boven maaiveld). Vanaf dit bordes kan het afval in de op maaiveld staande containers geworpen worden. De containers komen ongeveer 0,5 meter boven het bordes uit, waardoor het afval op heuphoogte in de containers gegooid kan worden. Door een duidelijke en efficiënte inrichting ontstaat een betere doorstroming.

Geen extra lasten

De lasten die voortvloeien uit het inrichtingsvoorstel leiden niet tot een hogere afvalstoffenheffing. Door een meevaller van ¤ 150.000,- per jaar bij de verwerking van GFT-afval worden de kosten gedekt.

Planning

Op 27 november 2008 wordt de herinrichting van de milieustraat ter besluitvorming aan de gemeenteraad voorgelegd. Voor de start van de feitelijke uitvoering wordt gekoerst op half mei 2009. Tijdens de uitvoering zal een tijdelijke voorziening aangeboden worden op de naastgelegen gemeentewerf. Inwoners worden hier te zijner tijd van op de hoogte gebracht. Dit zal onder andere gebeuren door publicaties en borden langs de weg.


*Wet Verontreiniging Oppervlaktewateren

De Bilt, 11 november 2008