Gemeente Maastricht

Tweedaags symposium over sociaal-economische ontwikkelingen in Euregio

Maastricht: hart in de Euregio

Maastricht- Donderdag 27 en vrijdag 28 november 2008 wordt in Maastricht een symposium/ debat gehouden over de Benelux en de Euregio. Politici, wetenschappers en studenten uit de Benelux debatteren over het stimuleren van grensoverschrijdende sociaal-economische ontwikkelingen. Donderdag vindt het symposium plaats in de raadszaal van het Stadskantoor aan het Mosae Forum en vrijdag wordt er gedebatteerd tijdens een treinreis tussen Maastricht en Luxemburg.

Maastricht heeft een sterk imago in Europa

De Limburgse hoofdstad is het kloppend hart van de Euregio Maas-Rijn en centraal punt van de Benelux. Met België en Duitsland als naaste buur weet Maastricht wat internationale samenwerking betekent. Maastricht profileert zich als proeftuin voor grensoverschrijdende sociaal-economische ontwikkelingen.

Het stadsbestuur van Maastricht ervaart geregeld de 'grenzen' van grensoverschrijdende samenwerking. Nationale wetten staan daadkrachtige ontwikkeling van Euregio's in de weg. Echter, de toekomst van Limburg ligt over de grens. De groei van Limburg wordt grotendeels bepaald door de mate waarin het zich met grensregio's kan ontwikkelen.

Burgemeester Gerd Leers spreekt daarover met kopstukken uit de Benelux: dr. Jan van Laarhoven, secretaris-generaal Benelux, prof. dr. Ben Hoetjes, bijzonder hoogleraar regiobestuur in internationaal perspectief, Karl-Heinz Lambertz, minister-president van de Duitstalige Gemeenschap in België, Xavier Bettel, schepen van de stad Luxemburg, dr. Elmar Keutgen, burgemeester van Eupen en Fernand Jadoul, honorair consul van Luxemburg. Het symposium zoomt in op de toekomst van de Benelux, de rol en het belang van de Benelux binnen Europa en de betekenis van de Benelux voor grensoverschrijdende samenwerking in de Euregio Maas-Rijn.