Ingezonden persbericht


Uitnodiging aan de pers (foto, print, tv, radio): Milieu, Kinderen, Samenleving, Gezondheid, Gezin,

Consument, Lokaal, Regionaal

Geen gif in het speelgoed van onze kinderen!
Speelgoedtest op donderdag 27 november op de Stadhuisbrug in Utrecht

Utrecht, 21 november 2008, - Het is bijna Sinterklaas en de speelgoedindustrie draait momenteel op volle toeren. Maar veel speelgoed bevat schadelijk stoffen, zelfs kankerverwekkende stoffen. Kopers hebben meestal geen keuze, omdat informatie over schadelijke stoffen in speelgoed ontbreekt. WECF, Women in Europe for a Common Future voert daarom van 1 tot 16 december een voorlichtingscampagne over de nieuwe Europese Speelgoed Richtlijn.

Met de actie "Spelbrekers! Weg met giftig speelgoed" wijst WECF op de gevaren van schadelijke stoffen in speelgoed en pleit de organisatie voor een radicale herziening van de nieuwe Speelgoed Richtlijn. Want kankerverwekkende stoffen horen gewoonweg niet thuis in speelgoed. Om ouders hiervan bewust te maken organiseert het Europese Vrouwen- en Milieunetwerk WECF een speelgoedactie "Spelbrekers! Weg met giftig speelgoed".
Donderdag 27 november
11.00-16.00 uur
Stadhuisbrug, Utrecht
WECF zal voorlichting geven, informatie uitdelen en uitbeelden wat voor schadelijke stoffen er in het speelgoed van uw kinderen zit. Borden zullen aangeven welke giftige stoffen het speelgoed bevat (formaldehyde, vlamvertragers, ftalaten/weekmakers, bisphenol-A). Een toxicoloog zal aanwezig zijn om het publiek voor te lichten.

Mocht u zelf niet aanwezig kunnen zijn, wilt u dan zo vriendelijk zijn dit persbericht door te sturen aan uw collega's.

Op 16 december beslist het Europese Parlement over de nieuwe speelgoedrichtlijn. Maak politici bewust van hun verantwoordelijkheid ten aanzien van onde kinderen. Zet uw handtekening voor speelgoed zonder gif. Vul de actiekaart in op onze site door te klikken op de banner in de rechterbovenhoek en wij zorgen ervoor dat de kaart terechtkomt bij Nederlandse Europarlementariërs.
Contact voor de pers:
Chantal van den Bossche, persvoorlichter WECF
+31-6 2812 9992
chantal.vandenbossche @ wecf.eu

Women in Europe, +31 30 2310300, wecf@wecf.eu, www.wecf.eu

Aanvullende informatie:

1. De volledige tekst van de ontwerprichtlijn van de nieuwe Speelgoed Richtlijn is te vinden op http://ec.europa.eu/enterprise/toys/2008_108_directive.htm
2. WECF organiseerde in september een bijeenkomst over de nieuwe Speelgoed Richtlijn in het Europese Parlement: http://www.wecf.eu/english/articles/2008/08/toys-eventbrussels.php. Het Nederlandse persbericht naar aanleiding van deze bijeenkomst is hier te vinden: http://www.wecf.eu/download/2008/08-09-04PBspeelgoedrichtlijnNL.pdf Daarnaast organiseerde WECF in oktober een lunchbijeenkomst in het Europese Parlement over de gevolgen van schadelijke chemische stoffen op de ontwikkeling van (ongeboren) kinderen: http://www.wecf.eu/english/articles/2008/10/developmentalharm-children.php
3. WECF was vorige week al te zien met haar speelgoedtesten op de Marienplatz in het centrum van München en op 10 december aanstaande zal WECF ook aanwezig zijn met een speelgoeddemonstratie op de Place Edmond Michelet in Parijs: http://www.wecf.eu/english/articles/2008/11/munich-toys.php
WECF is een netwerk van zo'n 100 organisaties in West en Oost Europa, de Kaukasus en Centraal Azië die gezamenlijk werken aan duurzame ontwikkeling, bescherming van gezondheid en milieu en armoedebestrijding onder het motto een gezond milieu voor iedereen.

---- --