Gemeente Winterswijk


Raad Winterswijk bespreekt stedenbouwkundig kader Spoorzone West

25 november 2008

Winterswijk - Op donderdag 27 november spreekt de raad onder ander over de stedenbouwkundige kaders voor de Spoorzone West. Het beschikbaar stellen van een krediet van ¤ 130.000,- voor de voorbereiding van het bestemmingsplan voor fase1 en het beschikbaar stellen van een krediet van ¤ 2.000.000,- voor de aankoop voor de benodigde grond in die fase maken onderdeel uit van het voorstel. Onder voorbehoud van goedkeuring door het college worden er nog twee agendapunten toegevoegd aan de raadsagenda met betrekking tot de nota Functies zoeken plaatsen zoeken Functies. De vergadering begint om 19.30 uur. De vergadering is openbaar en vindt plaats in de raadzaal aan het Mevr. Kuipers Rietbergplein 1.

Stedenbouwkundige Andries Geerse heeft een stedenbouwkundig kader ontwikkeld voor het westelijk deel van de Spoorzone. Het gaat hierbij om het gebied tussen de Misterweg en de lijn in het verlengde van de Dingstraat. In het kader wordt rekening gehouden met het doortrekken van de Dingstraat over het spoor waardoor een betere aansluiting tussen de wegen rondom het centrum en de rondwegen. Hierover wordt momenteel nog voerleg gevoerd met verschillende partijen zoals Prorail. Het stedenbouwkundig kader is tot stand gekomen via overleg met vele partijen. De voor dit gebied gehouden charette vormt hierbij het uitgangspunt. Het opheffen van de barrière die het spoorwegcomplex veroorzaakt tussen de twee delen van centrum en het doortrekken van de landschappelijke kwaliteiten van het buitengebied vormen twee belangrijke doelstellingen die ten grondslag liggen aan het kader.

3 fasen
Het stedenbouwkundig kader bestaat uit 3 fasen. In fase 1 is de nieuwe Driemark gepland inclusief een nieuwe binnensportaccommodatie. Ook zijn hier openbare 230 parkeerplaatsen voorzien die multifunctioneel kunnen worden gebruikt. Dat wil zeggen voor school, sport, horeca, bedrijven, centrumbezoek als ook park en ride. Ook voorziet het kader in een buitensportvoorziening voor de school op een dek boven de geplande parkeeraccommodatie. Dit is echter een optie, hierover moet nog besluitvorming plaats vinden omdat dit een extra investering met zich meebrengt. Dit besluit wordt meegenomen bij besluitvorming over de actualisatie van de stichtingskosten van het scholencomplex. Fase 2 betreft het gebied dat wordt omsloten door de Houtlading/ Misterweg/ Parallelweg. Fase 3 het deel tussen de school en de doorgetrokken Dingstraat. Tijdens de laatste commissievergadering is door het college, op voorzoek van belanghebbenden, toegezegd te benadrukken dat slechts fase 1 ter besluitvorming voorligt. Reden daarvoor is dat de tot op heden uitgewerkte stedenbouwkundige randvoorwaarden voor de fasen 2 en 3 nadrukkelijk nog de status indicatief dragen. Deze fasen zullen in overleg met alle betrokken partijen worden uitgewerkt en daarna gepresenteerd, waarna besluitvorming hierop zal plaatsvinden.

Bestemmingsplan
Voor fase 1 wordt een bestemmingsplan voorbereid dat de basis schept voor de realisering van de school met sport- en parkeervoorzieningen. De raad wordt gevraagd het stedenbouwkundig het stedenbouwkundig kader vast te stellen en een krediet van ¤ 130.000,- beschikbaar te stellen voor de voorbereiding van het bestemmingsplan. Parallel hieraan wordt gewerkt aan de voorbereiding van het bouwplan voor de nieuwe schoolvoorziening. De Europese procedure voor de architectenselectie wordt in november afgerond. De oplevering is gepland in medio 2011. De raad wordt ook gevraagd een krediet van ¤ 2.000.000,- beschikbaar te stellen voor het aankopen van de grond in het westelijk deel van de Spoorzone waarop de school, sport- en parkeervoorzieningen zijn gepland. Over de verwerving van de circa 2,7 hectare benodigde grond is overeenstemming met NS Poort. Dit krediet kan ten laste worden gebracht van het beschikbare budget Nieuwbouw Driemark.

Functies zoeken plaatsen zoeken Functies in Winterswijk In de raadsvergadering van 31 oktober jongstleden is besluitvorming met betrekking tot de nota Functies zoeken plaatsen zoeken Functies in Winterswijk aangehouden. Onder voorbehoud dat het college de nota en het bijbehorende voorstel voor bovenplanse verevening op 25 november goedkeurt, worden deze twee agendapunten toegevoegd aan de agenda van de raadsvergadering.