Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 25 november 2008

Kamerlid Gill'ard zet zich in voor gezondheid moeders wereldwijd Opening fototentoonstelling over resultaten van ontwikkelingssamenwerking

Op donderdagavond 27 november opent Tweede Kamerlid Chantal Gill'ard (PvdA) de fototentoonstelling Goed Bezig! in café Dudok in Den Haag. Draagvlakorganisatie NCDO is initiatiefnemer van de tentoonstelling, die mannen en vrouwen uit Mali in beeld brengt die baat hebben gehad bij ontwikkelingssamenwerking. Millenniumdoel 5, terugdringing van moedersterfte, staat hierbij centraal. De opening vindt plaats tijdens de internationale interparlementaire conferentie over Veilig Moederschap van 26 tot 28 november. Gill'ard doet de opening als ambassadrice van millenniumdoel 5, samen met parlementariër Fatoumata Dicko, hoofd van de gezondheidscommissie in Mali.

Interparlementaire Conferentie Veilig Moederschap
Nog steeds sterft er iedere minuut ergens ter wereld een vrouw tijdens haar zwangerschap of bevalling. 65 parlementariërs uit de hele wereld bespreken deze week met elkaar welke stappen zij moeten zetten om millenniumdoel 5, terugdringen van moedersterfte, te bereiken. De millenniumdoelen zijn acht afspraken om armoede vóór 2015 terug te dringen. De Tweede Kamer organiseert de conferentie in samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en Interparlementaire Unie (IPU). Tijdens de officiële opening van de tentoonstelling zijn parlementariërs van alle regio's in de wereld aanwezig.

Moedersterfte onderschat

Nederlanders onderschatten het aantal moeders in ontwikkelingslanden dat sterft aan complicaties rond zwangerschap en bevalling. Dit blijkt uit de Barometer Internationale Samenwerking van NCDO. Dit jaarlijkse onderzoek naar de kennis en mening van Nederlanders over ontwikkelingssamenwerking toont ook aan dat millenniumdoel 5 het minst bekende doel onder Nederlanders is. Tegelijkertijd heeft doel 5 de meeste achterstand ten opzichte van andere millenniumdoelen. NCDO laat met de tentoonstelling het resultaat van de Nederlandse inzet bij ontwikkelingssamenwerking zien. Fotograaf Ian Snieders maakte de foto's in juni 2008.