Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

'Het is een intrigerend circus in de zorg'

Gasten webcast Therapietrouw bekend

Capelle aan den IJssel, 26 november 2008 - "Het is een intrigerend, maar verontrustend circus in de zorg. In de loop der tijden is er een begrijpelijke scheiding der machten ontstaan. De arts schrijft uit, de apotheker levert, de zorgverzekeraars en de politiek roeren de trom en de patiënt moddert maar aan. Er moet meer samenwerking tussen alle partijen komen."

Prof. dr. Frans J. Meijman, hoogleraar 'medische wetenschaps-en publiekscommunicatie en de geschiedenis daarvan' bij het VU Medisch Centrum doet bovenstaande uitspraak naar aanleiding van de campagne therapietrouw van Pfizer. Hij is een van de gasten van de webcast Therapietrouw op 27 november tussen 20.30-21.30 uur. De webcast wordt gepresenteerd door Inge Diepman en is aanstaande donderdag rechtstreeks te volgen op www.pfizerforum.nl. Andere sprekers zijn Marijke den Braven (huisarts), Sandra van Dulmen (NIVEL), Willem Jan Meerding (outcomes research, Pfizer), Joke de Vries-Somers (reumapatiënte) en Marnix Westein (voormalig Kwartiermaker therapietrouw).

Schokkende cijfers

Therapieontrouw is een groot probleem. Ongeveer 30-40% van de medicijngebruikers gebruikt de geneesmiddelen niet op de juiste wijze. En ongeveer 50% van de patiënten die start met het gebruik van een geneesmiddel gebruikt dit na een jaar nog. Dit leidt in een aantal gevallen tot ziekenhuisopnames en zelfs overlijdens die vermijdbaar zijn. Daarnaast levert het een grote economische schade op van honderden miljoenen euro's per jaar. Door de vergrijzing neemt dit probleem toe tenzij er systematisch actie wordt ondernomen.

Pfizer gastheer debat therapietrouw
Pfizer wil niet aan de zijlijn blijven staan, maar zich een gastheer tonen in het debat. Willem Jan Meerding, Hoofd Outcomes Research bij Pfizer: "Pfizer werkt hard aan innovatieve geneesmiddelen. Als een medicijn makkelijker in te nemen is of minder bijwerkingen heeft, helpt dit de patiënt om zijn geneesmiddelen correct te gebruiken. Hetzelfde geldt voor begrijpelijke bijsluiters en het geven van voorlichting over aandoeningen en een gezonde leefstijl. Ook geeft Pfizer in de nascholing van artsen aandacht aan therapie(on)trouw. We zijn dus op de goede weg. Samen met de andere partijen in het veld hopen we tijdens de webcast een stapje verder te komen in de strijd tegen therapieontrouw."

-einde persbericht-



Ingezonden persbericht