Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Graf van koning Herodes gevonden

National Geographic ontrafelt 2000 jaar oud mysterie

Diemen, 26 november 2008 - Na een zoektocht van meer dan dertig jaar heeft de Israëlische archeoloog Ehud Netzer het graf van de omstreden koning Herodes de Grote blootgelegd. De vorst stierf tweeduizend jaar geleden. De plaats waar hij werd begraven was lang bij benadering bekend, maar pas onlangs werd het eigenlijke graf ontdekt. National Geographic Magazine vertelt het verhaal van de zoektocht.

Met steun van National Geographic begon Netzer in 1972 op een nieuwe, nog niet onderzochte plek halverwege de bijna honderd meter hoge heuvel bij Jeruzalem te graven. Beetje bij beetje legden hij en zijn team het oorspronkelijke monument bloot. Er ontstond wereldwijd grote opwinding over de opzienbarende vondst, maar ook een politiek incident, toen Joodse en Palestijnse leiders beiden historische rechten op het graf deden gelden.

Herodes, die door de Romeinen tot koning van Judea werd benoemd, had de reputatie van wreed heerser en staat bekend als de kindermoordenaar van Bethlehem. Voor dit bijbelverhaal is geen historisch bewijs, wel voor van tal van andere wreedheden. Maar Herodes was ook een begenadigd bouwheer die grote betekenis had voor de architectuur van het Heilige Land. Het Herodium is een bouwwerk dat hij ter ere van zijn eigen nagedachtenis liet bouwen.

Bij decembernummer is een themakaart gevoegd, waarop de wereld van Herodes wordt gepresenteerd. Daarnaast verschijnt een National Geographic dvd, Het graf van Herodes, waarop Herodes' bouwwerken met 3D-technieken worden gereconstrueerd.

Verder in het decembernummer, dat vanaf 27 november in de winkel ligt, onder meer: De andere Darwin: de evolutie volgens Alfred Russel Wallace Feestcultuur in Europa: essay van Herman Pleij en foto's van Friso Spoelstra Planeet Mars: de Amerikaanse schrijver John Updike over onze relatie met de rode planeet