European Union



Brussel, 27 november 2008

BTW - De Europese Commissie daagt Nederland voor het Hof van Justitie vanwege btw-vrijstelling bij terbeschikkingstelling van personeel

De Europese Commissie heeft besloten Nederland voor het Hof van Justitie te dagen omdat Nederland geen btw heft bij de terbeschikkingstelling van personeel

Volgens de btw-richtlijn is de levering van bepaalde goederen en diensten in de socioculturele sector, de gezondheidszorg en het onderwijs van btw vrijgesteld. Om ervoor te zorgen dat het btw-stelsel neutraal blijft en om oneerlijke concurrentie op de interne markt te voorkomen, heeft het Hof van Justitie er meermaals op gewezen dat de vrijstellingen die volgens de btw-richtlijn mogelijk zijn strikt moeten worden geĂŻnterpreteerd. Volgens de Commissie is de interpretatie van Nederland te ruim doordat Nederland ook de terbeschikkingstelling van personeel in deze sectoren van btw vrijstelt.

Bovendien beschouwt Nederland overheidsinstanties die personeel aan de euregio's ter beschikking stellen niet als btw-plichtigen. Daarom zijn door deze overheidsinstanties geleverde diensten niet aan de btw onderworpen. De Commissie is van mening dat deze overheidsinstanties als particuliere organisaties (bijv. uitzendbureaus) optreden wanneer zij personeel ter beschikking stellen en dat zij daarom als btw-plichtigen moeten worden beschouwd.

De Commissie heeft Nederland in juni 2008 een met redenen omkleed advies gezonden (zie IP/08/1029). Daar Nederland zijn wetgeving niet binnen de gestelde termijn heeft gewijzigd, heeft de Commissie besloten de zaak voor het Hof van Justitie te brengen.

De Commissie heeft deze zaak nr. 2006/4674 toegekend.

Voor persmededelingen over inbreukprocedures op het gebied van belastingen en douane:

http://ec.europa.eu/taxation_customs/common/infringements/infringement
_cases/index_en.htm

Voor de laatste algemene informatie over inbreukprocedures tegen lidstaten:

http://ec.europa.eu/community_law/index_en.htm