European Union



Brussel, 27 november 2008

Interne markt: de Commissie neemt maatregelen om ervoor te zorgen dat de lidstaten de EU-wetgeving implementeren

De Europese Commissie heeft besloten inbreukprocedures in te stellen tegen verschillende lidstaten, omdat zij hebben nagelaten bepaalde internemarktrichtlijnen in nationaal recht om te zetten. De Commissie zal met redenen omklede adviezen toezenden aan 16 lidstaten (Oostenrijk, België, Cyprus, Tsjechië, Duitsland, Estland, Frankrijk, Ierland, Italië, Letland, Luxemburg, Malta, Polen, Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk) in verband met een richtlijn betreffende de wettelijke controles. De Commissie zal ook met redenen omklede adviezen toezenden aan Tsjechië, Griekenland, Italië en Portugal in verband met de richtlijn betreffende de beleenbare activa. Ten slotte zal de Commissie op grond van artikel 228 van het EG-Verdrag aan Luxemburg een formele ingebrekestelling toezenden, met het verzoek volledige informatie te verstrekken over de wijze waarop het een arrest van het Europees Hof van Justitie in verband met de implementatie van een richtlijn betreffende het plaatsen van overheidsopdrachten heeft uitgevoerd.

Richtlijn betreffende de wettelijke controles - Oostenrijk, België, Cyprus, Tsjechië, Duitsland, Estland, Frankrijk, Ierland, Italië, Letland, Luxemburg, Malta, Polen, Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk

De Commissie heeft besloten zestien met redenen omklede adviezen toe te zenden aan bepaalde lidstaten, namelijk Oostenrijk, België, Cyprus, Tsjechië, Duitsland, Estland, Frankrijk, Ierland, Italië, Letland, Luxemburg, Malta, Polen, Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk (voor het grondgebied Gibraltar), omdat zij de Commissie niet in kennis hebben gesteld van de maatregelen die zij hebben genomen om Richtlijn 2006/43/EG betreffende de wettelijke controles van jaarrekeningen en geconsolideerde jaarrekeningen volledig om te zetten.

De richtlijn is een herziening van de regelgeving in verband met het beroep van auditor, teneinde de kwaliteit van de controles in Europa te verbeteren na bedrijfsschandalen in het verleden. De richtlijn legt de lidstaten met name op een externe kwaliteitsborging van en een systeem van publiek toezicht op het beroep van auditor in te voeren, en voorziet in maatregelen om de samenwerking tussen de regelgevende instanties in de EU te verbeteren. De richtlijn stelt tevens verschillende ethische beginselen vast die moeten garanderen dat de wettelijke auditors onafhankelijk en objectief zijn, en verduidelijkt hun opdrachten.

De termijn voor omzetting van Richtlijn 2006/43/EG verstreek op 29 juni 2008.

Richtlijn betreffende de beleenbare activa - Tsjechië, Griekenland, Italië en Portugal

De Commissie heeft besloten met redenen omklede adviezen toe te zenden aan Tsjechië, Griekenland, Italië en Portugal, omdat zij de Commissie niet in kennis hebben gesteld van de maatregelen die zij hebben genomen om de richtlijn betreffende de beleenbare activa na te leven (Richtlijn 2007/16/EG van de Commissie).

Deze richtlijn vormt een hulpmiddel voor fondsenbeheerders en marktautoriteiten die financiële innovaties moeten verzoenen met de beginselen van de icbe-richtlijn (instellingen voor collectieve belegging in effecten). Dit wetgevingsinstrument bevordert consensus over de definities van bepaalde financiële instrumenten. Voor een correcte werking van het mechanisme van het icbe-paspoort is het van cruciaal belang dat de richtlijn goed wordt geïmplementeerd.

Overheidsopdrachten - Luxemburg

De Commissie heeft besloten op grond van artikel 228 van het EG-Verdrag een formele ingebrekestelling toe te zenden aan Luxemburg, met het verzoek het arrest van het Europees Hof van Justitie in zaak C-272/07 na te leven. In dit arrest heeft het Hof verklaard dat Luxemburg Richtlijn 2004/18/EG betreffende het plaatsen van overheidsopdrachten niet heeft omgezet en bijgevolg zijn verplichtingen uit hoofde van het Gemeenschapsrecht niet is nagekomen. De termijn voor omzetting van Richtlijn 2004/18/EG verstreek op 31 januari 2006. Tot op heden hebben de Luxemburgse autoriteiten de Commissie niet in kennis gesteld van uitvoeringsmaatregelen.

De meest recente informatie over de inbreukprocedures die tegen lidstaten worden ingesteld, kan worden gevonden op:

http://ec.europa.eu/community_law/index_en.htm