Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 27 november 2008

Kenmerk 239

Uitvoering verkeersmaatregelen voor gezondere lucht in volle gang

Het college van B&W heeft de verdere uitvoering van het plan `Voorrang voor een Gezonde Stad' vastgesteld. In dit plan zijn maatregelen opgenomen die moeten zorgen voor een gezondere lucht in en een verbeterde bereikbaarheid van de stad. De uitvoering is inmiddels in volle gang.

Volgens Senter Novem, uitvoerder van de subsidieregeling voor plaatsing van een roetfilter, is er een significante stijging van het aantal subsidieaanvragen uit Amsterdam: bijna 300 in oktober en november 2008 samen, tegen een eerder gemiddelde van 25 per maand. 43.000 Bezitters van een dieselauto uit 1996 of jonger in Amsterdam ontvingen dit najaar een op naam gestelde brief om ze te wijzen op de landelijke subsidie om een roetfilter te plaatsen.

In 2009 komen er tenminste 200 extra plekken voor deelauto's en worden er per 1 februari autodeeltegoeden ter waarde van 300 euro verstrekt tegen inlevering van de parkeervergunning. Binnenkort wordt in het college definitief besloten over de maatregelen voor het stimuleren van autodelen.

In augustus jl. is een nieuwe Park+Ride (P+R)-voorziening in Bos en Lommer geopend. Bij P+R-voorzieningen langs de Ring A10 kost vierentwintig uur parkeren 6 euro; per inrijdende auto zijn voortaan vijf gratis retourkaartjes voor openbaar vervoer beschikbaar. In 2009 en 2010 zal het aantal P+R-locaties met een kleine 1800 plekken worden uitgebreid; begin 2009 krijgt P+R Zeeburgereiland er 400 plaatsen bij.

Ook het gebruik van het openbaar vervoer wordt gestimuleerd: · Per 14 december worden, door nieuwe afspraken tussen Stadsregio Amsterdam en het GVB, de lijnen 1, 16, 17, 24, 26 en 21 en 48 van het openbaar vervoer verbeterd door een hogere frequentie en door de spitsregeling langer te laten duren. Ook worden alle P+R-terreinen ontsloten door het nachtbusnetwerk. · Nieuwe inwoners kunnen vanaf 1 april 2009 een `OV-kennismakingskaart' krijgen: 1 maand kennismaken met het hele GVB-netwerk voor 25 euro (in plaats van de reguliere 78 euro).
· Een aantal bedrijventerreinen wordt beter ontsloten en medio 2009 komt er een nieuwe busverbinding met Sloterdijk.
· Vanaf 1 maart 2009 bestaat voor alle Amsterdammers die 65 jaar of ouder zijn (of dat tijdens de actie worden) de mogelijkheid om drie maanden gratis te reizen met het openbaar vervoer van het GVB.

In oktober jl. ondertekenden koepels van werkgevers en werknemers, de Kamer van Koophandel Amsterdam en de overheden in de Metropoolregio het convenant Mobiliteitsmanagement. Het betreft een pakket aan maatregelen om de gereden autokilometers in de spits met 5% te verminderen. Telewerken, teleconferentie, autodelen .

en het verbeteren van toegankelijker openbaar vervoer door het aanbieden van forensen openbaarvervoer passen zijn voorbeelden van deze maatregelen. Ook gaat in 2009 een proef met betaald rijden op vrijwillige basis van start.

De aangepaste parkeertarieven en bloktijden (tijden waarin men betaald moet parkeren) zijn inmiddels in de nieuwe parkeer- en parkeerbelastingverordening verwerkt. Vanaf 1 januari 2009 zijn de nieuwe tarieven en bloktijden van kracht. Op enkele bedrijventerreinen zal in overleg met het bedrijfsleven de verhoging later ingaan dan gepland, namelijk op 1 maart. Een belangrijk communicatiemiddel is de overzichtsfolder betaald parkeren die in een oplage van 150.000 stuks wordt verspreid - alle Amsterdamse autobezitters krijgen deze overzichtskaart in december thuis gestuurd.

De milieuzone voor bestelauto's zal als gevolg van landelijke wet- en regelgeving worden vertraagd. Uitvoering van de milieuzone voor personenauto's is afhankelijk van gebleken nut en noodzaak. In de eerste helft van 2009 kan op basis daarvan definitief worden besloten.

Verdere maatregelen op de geopend korte termijn zijn onder meer de sloop- en kredietregeling en de milieuparkeervergunning.

Pb-239