Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 27 november 2008

Kenmerk 238

Amsterdamse intentieverklaring eergerelateerd geweld

Op donderdag 27 november is een intentieverklaring ondertekend rond de aanpak van eergerelateerd geweld in Amsterdam. Ondertekenaars zijn de gemeente Amsterdam, de Blijf Groep, de politie Amsterdam-Amstelland en het Openbaar Ministerie. Met het convenant leggen deze partners afspraken vast rond het bieden van hulp en bescherming aan (potentiële) slachtoffers van eergerelateerd geweld. Escalatie wordt zoveel mogelijk gestopt en voorkomen. De (potentiële) geweldplegers worden opgespoord en vervolgd. Waar mogelijk worden culturele opvattingen over eerbescherming en eerherstel beïnvloed.

Met dit convenant zijn de samenwerkingsafspraken van alle partners rond de aanpak van eergerelateerd geweld officieel vastgelegd. Aandachtspunten zijn gezamenlijke inzet van expertise, opleidingen voor politiefunctionarissen en samenwerking voor de strafrechtelijke aanpak. De toeleiding, begeleiding en opvang van slachtoffers wordt verbeterd. In de preventieve sfeer wordt de voorlichting op scholen, evenals de dialoog met verschillende migrantengemeenschappen uitgebreid. Ook komt er speciale aandacht voor eergerelateerd geweld binnen inburgeringtrajecten. Daarnaast leveren partners als het onderwijs, hulpverleningsinstellingen, GGZ, migranten- en vluchtelingen- en belangenorganisaties die zich inzetten voor homoseksuele mannen en lesbische vrouwen, een belangrijke bijdrage aan het voorkomen en escalatie van problemen.

Een belangrijk onderdeel van het Amsterdamse actieprogramma is het stedelijke meld-, coördinatie- en expertisepunt voor slachtoffers van eergerelateerd geweld. Begin 2008 is dit meldpunt ingesteld. Sinds 1 juni 2008 is dit meldpunt officieel opengesteld voor slachtoffers en hulpverleners die met deze problematiek te maken krijgen. Het meldpunt heeft vanaf begin 2008 tot half november in totaal 84 meldingen behandeld. Vanaf de officiële opening begin juni is het aantal meldingen gestegen van enkele per maand naar 10 tot 15 per maand. De overgrote meerderheid van de meldingen (ongeveer 95%) gaat om vormen van geestelijk of lichamelijk geweld door de partner, ouder(s) of andere familieleden tegen het slachtoffer die voortvloeien uit de bescherming of zuivering van de seksuele familie-eer. De overige meldingen hebben betrekking op problemen rond de familie-eer. In 45% van de meldingen is er sprake van fysiek geweld tegen het slachtoffer. In ruim 85% van de zaken is het slachtoffer een vrouw.

Eergerelateerd geweld is elke vorm van geestelijk of lichamelijk geweld, gepleegd als reactie op een dreiging van schending van de eer van een man of vrouw (en daarmee de familie) waarvan de buitenwereld op de hoogte is of dreigt te raken. Aan alle betrokkenen, (potentiële) slachtoffers én (potentiële) daders, moet duidelijk worden gemaakt dat eergeweld, in welke vorm dan ook, niet acceptabel is.

Pb-238