Ingezonden persbericht


Consultatiebureaus vanaf 2010 bij gemeente Utrecht

De gemeente Utrecht brengt per 1 januari 2010 de jeugdgezondheidzorg voor 0 tot 4 jarigen (consultatiebureaus) onder bij de GG&GD. Met deze stap komt de zorg voor 0 tot 19 jarigen in Utrecht bij één organisatie. De begeleiding van een kind en de ouders kan zo vanaf de geboorte tot het negentiende jaar door dezelfde jeugdarts en/of verpleegkundige worden gedaan.

De jeugdgezondheidszorg wordt nu in Utrecht door drie organisaties uitgevoerd. Aveant en Zuwe doen de zorg voor 0 tot 4 jarigen op het consultatiebureau; de gemeente (GG&GD) is verantwoordelijk voor de zorg voor 4 tot 19 jarigen via jeugdartsen en -verpleegkundigen. In 2003 is de gemeente wettelijk verantwoordelijk geworden voor de consultatiebureaus. Zuwe en Aveant ontvangen sindsdien subsidie voor de uitvoering van deze zorg.

Doorgaande lijn
Op 1 december 2008 wordt de nieuwe Wet Publieke Gezondheid van kracht. Onder de nieuwe wet blijft de gemeente verantwoordelijk voor de uitvoering van de jeugdgezondheidszorg 0 tot19 jaar. De gemeente wil hierbij een 'doorgaande lijn' voor de zorg aan 0 tot 19 jarigen realiseren. Dat betekent dat dezelfde arts en/of verpleegkundige het kind kan volgen vanaf het moment dat het geboren is tot de negentiende verjaardag. De afgelopen jaren is geprobeerd dit te realiseren door de samenwerking tussen Aveant, Zuwe en de GG&GD te verbeteren. Hoewel er stappen voorwaarts zijn gezet, was in 2007 het gewenste resultaat niet bereikt. De gemeente heeft de organisaties tot medio 2008 de kans gegeven om het resultaat wel te bereiken èn heeft daarnaast opdracht gegeven uit te zoeken of de jeugdgezondheidszorg ondergebracht kan worden in één organisatie. Nu is na een evaluatie gebleken dat het gewenste resultaat nog steeds niet is bereikt. Het college heeft daarom besloten om de jeugdgezondheidszorg 0-19 in één organisatie te brengen. Ervaringen van andere gemeenten leren dat dit het beste kan bij de GG&GD. De Inspectie voor de Gezondheidszorg beveelt dit ook aan. Bovendien wordt het ondersteund door de nieuwe Wet Publieke Gezondheidszorg.

Wethouder Den Besten (Volksgezondheid): "Deze stap sluit aan bij de lijn van dit college: één kind, één plan. Hiermee is een betere afstemming met andere onderdelen uit het jeugdbeleid mogelijk."

Continuïteit
De gemeente hecht aan continuïteit en wil de expertise van de mensen die bij de consultatiebureaus werken graag behouden voor de jeugdgezondheidszorg. De gemeente gaat aan de slag om de overdracht van de taken naar de GG&GD per 1 januari 2010 zorgvuldig te realiseren. Het is de bedoeling dat de inwoners van de stad profiteren van één doorgaande lijn in de jeugdgezondheidszorg.