VU Medisch Centrum

persbericht

Amsterdam, 27 november
2008/114/EK

Zwangere niet bang voor prenataal onderzoek

Het aanbieden van prenatale screeningstesten, zoals een echo en een bloedtest, heeft geen nadelige psychologische gevolgen voor de meeste zwangere vrouwen. Hiervoor werd gevreesd toen in 2007 alle zwangeren in Nederland werden geïnformeerd over screeningstesten tijdens de zwangerschap. Van extra zorgen over afwijkingen bij hun kind, is dus geen sprake. Evenals het zich pas gaan hechten aan hun ongeboren kind als de testuitslag gunstig is. Dit blijkt uit promotieonderzoek van psycholoog Anke Kleinveld. Zij ontdekte verder dat vrouwen die een geïnformeerde beslissing hebben genomen over prenatale screening, minder emotioneel reageren op een zogenoemde 'verhoogde kansuitslag' dan vrouwen die geen geïnformeerde beslissing hebben genomen.

Uit Kleinveld's onderzoek blijkt dat de hechting aan het kind tijdens de zwangerschap toeneemt, ongeacht het al of niet aanbieden van prenatale screening. En ook op gevoelens van angst en andere emoties heeft het aanbieden van prenataal onderzoek geen negatieve invloed. De vrouwen die een verhoogde kansuitslag krijgen, ervaren wel een toename in angst, maar deze neemt weer af na een gunstige uitslag van een diagnostische test. Kleinveld vindt verder dat vrouwen geholpen moeten worden om een geïnformeerde beslissing te kunnen maken. Een geïnformeerde beslissing is een beslissing gebaseerd op voldoende kennis, die in overeenstemming is met de waarden van betrokkenen en waarbij de voor- en nadelen bewust zijn afgewogen. Zwangerschapsbegeleiders hebben hierin een belangrijke taak aldus Kleinveld.

Prenataal onderzoek bestaat uit een echo en een bloedtest. Hiermee kan bepaald worden of de zwangere vrouw een verhoogd risico heeft (een verhoogde kansuitslag) op het krijgen van een kind met een bepaalde aandoening, bijvoorbeeld een open ruggetje of het syndroom van Down.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, Edith Krab (020) 444 3444, fax (020) 444 3450. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl/voorjournalisten.

Achtergrondinformatie (

VU Medisch Centrum