Rookmelder voor sociale huurwoningen Leidschendam-Voorburg


Rookmelders maken het verschil tussen leven en dood

LEIDSCHENDAM-VOORBURG, 20081126 -- De brandweer van Leidschendam-Voorburg wil dat binnen twee jaar 90 procent van de woningen in Leidschendam-Voorburg van rookmelders zijn voorzien. De woningcorporaties WoonInvest en Vidomes en de Stichting Duivenvoorde hebben hier positief op gereageerd; zij gaan een convenant aan met de gemeente over het plaatsen van rookmelders in hun sociale woningbezit. Donderdagmorgen 27 november 2008 vindt in brede school De Waterlelie de ondertekening van het convenant plaats door burgemeester Van der Sluijs, de brandweercommandant en vertegenwoordigers van de drie organisaties.

Forse toename
Uit een onlangs gehouden onderzoek van TNS NIPO blijkt dat ruim zestig procent van de huishoudens in Leidschendam-Voorburg een of meer rookmelders heeft. Dat percentage ligt iets onder het landelijk gemiddelde. Omdat een rookmelder de kans op overleving van een woningbrand aanzienlijk vergroot, zet de brandweer in op een forse toename van het aantal woningen met een rookmelder.
WoonInvest, Vidomes en Stichting Duivenvoorde leveren hierin een belangrijke bijdrage. In het convenant is aangeven hoe zij hun sociale huurwoningen gaan voorzien van rookmelders. WoonInvest en Vidomes plaatsen in ieder geval rookmelders bij renovaties en nieuwbouw. Stichting Duivenvoorde gaat alle woningen van rookmelders voorzien. Huurders van WoonInvest kunnen een rookmelder aanvragen bij hun corporatie. Om zeker te zijn dat ze ook worden geplaatst, schakelt WoonInvest scholieren uit het voortgezet onderwijs in, die binnen hun maatschappelijke stage de rookmelders ophangen.

Woningeigenaren
Verenigingen van Eigenaren (VVE's) van woningen in Leidschendam-Voorburg kunnen op korte termijn een brief van de brandweer verwachten. Hierin biedt zij de mogelijkheid aan om rookmelders met korting aan te schaffen.
Elke dag breekt er in gemiddeld twintig woningen in Nederland brand uit. Dit zijn ongeveer zevenduizend woningbranden per jaar. Daarbij vallen gemiddeld veertig doden en raken zevenhonderd mensen ernstig gewond. Elke dode of gewonde is er één teveel. Er is gebleken dat mensen die een werkende rookmelder in huis hebben 100 procent meer kans hebben een woningbrand te overleven. Rookmelders waarschuwen razendsnel bij brand, ook wanneer men slaapt.

Brand
Mensen die zelf thuis brand hebben meegemaakt, zijn verrast door de snelheid waarmee het vuur om zich heen grijpt en de extreem hoge temperaturen die in zeer korte tijd worden bereikt. In minder dan vijf minuten kan een beginnend brandje zich ontwikkelen tot een uitslaande brand met verduisterende en giftige rook, die bewoners binnen drie minuten kan verstikken. Iedere seconde telt dan. Rookmelders maken het verschil tussen leven en dood.





Gemeente Leidschendam-Voorburg