Ingezonden persbericht

Theatergroep Mevrouw Jansen speelt Oorverdovend Stil
Oorverdovend stil

ruimtevullend leeg

je bent verblindend in afwezigheid

zo aanraakbaar weg

godvergloeiend kil

je zetelt in mijn hart en je bent kwijt

Theatergroep Mevrouw Jansen (1987) neemt met deze voorstelling waardig afscheid.

Oorverdovend Stil is een theatraal liedprogramma over liefde, verlies, trouw, ontrouw, geluk, (over)leven en dood.

Een inhoud om stil van te worden.

Een voorstelling die ingetogener is dan we van Mevrouw Jansen gewend zijn. Maar ook een, waarbij we als vanouds onbedaarlijk kunnen lachen. Want ondanks alles is Mevrouw Jansen haar humor, hoop en veerkracht niet verloren.
Er is mij één keer gegeven,

leven zal ik, leven, leven,

lef in leven, lief in leven, levenslang.

Jet Vesseur is op 29 september 2007 op 49-jarige leeftijd overleden.

Zij was medeoprichtster van Theatergroep Mevrouw Jansen en vrouw van regisseuse en schrijfster Hetty Kleinloog.

Oorverdovend Stil is voor haar. En voor u.

Tekst en regie: Hetty Kleinloog

Composities: Noortje Braat, Dominique Romeny, Christie de Wit

Zang: Marga Bakx, Henriette Bannink, Annelies de Bruin, Inger Hansson, Anja van der Hoorn, Hanneke Hurkmans, Marijn de Jong, Mira Maas, Danielle Meyer, Christie de Wit, Guurtje Schermer

Muzikanten: Noortje Braat, Dominique Romeny, Coen Kaldeway, Mariska Schomper, Roos de Wijs

Film: Marijn de Jong

Informatie over de theatergroep Mevrouw Jansen.

Theatergroep Mevrouw Jansen noemt zichzelf een lesbische theatergroep omdat bijna alle medewerkers lesbisch zijn en omdat altijd een lesbisch thema onderwerp van de voorstelling is.

Theatergroep Mevrouw Jansen is opgericht in 1987 door Hetty Kleinloog. Met de eerste voorstelling 'Pink Christmas' studeerde zij als dramadocent en amateurtheater-regisseur af aan de Amsterdamse theaterschool. Het bleef niet bij één voorstelling. Tussen 1987 en 1997 zijn er nog vijf andere producties gemaakt en op de planken gebracht in kleine theaters door het hele land.

Met de voorstelling 'Bet' werd in 1997 het grote publiek bereikt. 'Bet' was gebaseerd op de legendarische lesbienne Bet van Beeren, die van 1927 tot aan haar dood in 1967 de scepter zwaaide in haar café "Het Mandje" op de Amsterdamse Zeedijk. Deze succesvolle voorstelling trok twaalf keer volle zalen in het Pleintheater en theater De Engelenbak in Amsterdam en kreeg aandacht van de landelijke pers. Er verschenen artikelen in Het Parool, De Telegraaf en het Amsterdams Stadsblad, Mevrouw Jansen was te gast in de programma's Laat de Leeuw en Ontbijt T.V. en te horen in diverse radio-uitzendingen.
Het decor van Bet behoort nu tot de vaste collectie van het Amsterdams Historisch Museum.

In 1998 werd dit succes herhaald met de voorstelling 'Zuster Glimlach'. Deze voorstelling ging over Soeur Sourire, de Belgische non die de hit Dominique op haar naam heeft staan, en over het veranderende kloosterleven rond het Tweede Vaticaans concilie in 1964. De 12 voorstellingen in de Engelenbak waren binnen twee dagen uitverkocht. Weer wist de pers de theatergroep te vinden. KRO's Kruispunt heeft uitgebreid aandacht aan de voorstelling besteed, Laat de Leeuw nodigde hen weer uit, Rudie Kagie schreef in Vrij Nederland een lovend artikel.

Dit laatste succes werd geëvenaard door de voorstelling 'Grewel', die in 2000 twaalf keer in theater De Engelenbak en vier keer in theater De Brakke Grond voor uitverkochte zalen is opgevoerd. NOVA heeft aandacht aan deze voorstelling besteed, evenals Ontbijt -TV en diverse radioprogramma's.

Er zijn lovende recensies verschenen in Het Parool, in Rood Koper van Max Arian en in Ophef en Vertier van de VPRO-radio.

Op 3 oktober 2002 ging 'Dietrich & Garbo: von Kopf bis Fuss' in première. Weer was de voorstelling uitverkocht. In maart 2003 is 'Dietrich & Garbo' wegens succes geprolongeerd in het Pleintheater in Amsterdam.

'Blaman, de musical' is twaalf keer voor uitverkochte zalen opgevoerd en is met een jubileumvoorstelling ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Anna Blaman spetterend afgesloten. Van een aantal liedjes uit de musical is een cd gemaakt.
In 2005 heeft Mevrouw Jansen een kindervoorstelling op de planken gebracht, 'Doe Normaal'. Over schaamte, schaamte omdat je moeder lesbisch is bijvoorbeeld. Of schaamte omdat ze zo gek is. Of juist omdat ze zo gewoon is.

"Ik doe in dooie potten", spotte regisseuse Hetty Kleinloog in elk interview.
Een uitspraak die uiteindelijk dodelijk wrang bleek te zijn. In februari 2006 werd haar vrouw, Jet Vesseur, ernstig ziek. Jet overleed op 29 september 2007. Hiermee is Hetty haar grote liefde, en Mevrouw Jansen haar grootste fan en drijvende spil achter de schermen verloren.

Alle voorstellingen zijn geschreven en geregisseerd door Hetty Kleinloog.

Composities en arrangementen zijn in handen van Christie de Wit, Noortje Braat en Dominique Romeny.



Ingezonden persbericht