Halfjaarresultaten 2008

27/11/2008 08:50

RealDolmen

RealDolmen, onafhankelijke aanbieder van single source ICT-oplossingen en kennisbedrijf, kondigt de bedrijfsresultaten voor de zes maanden tot en met 30 september 2008 aan, waarin een goede groei wordt getoond op alle punten.

Hoofdpunten

 Omzet met 16,1% gestegen in het eerste halfjaar, na een sterk eerste kwartaal. Hogere winstmarge Professional Services en Business Solutions laat een verdere groei zien in het tweede kwartaal

 Bedrijfsresultaat vóór eenmalige posten (REBIT) is gestegen met 42%, met REBIT-winstmarges tot 5,6% ondanks de kosten voor integratie

 Bedrijfskasstroom gestegen met 62% tot ¤9,4 miljoen

 Integratie van overnames gaat verder in de lijn van de verwachtingen, met cross-selling-mogelijkheden die resultaat beginnen op te leveren

 ¤20 miljoen terugkoop van converteerbare obligaties in oktober 2008 voor ¤10 miljoen verbetert de netto schuldensituatie.

RealDolmen, onafhankelijke aanbieder van single source ICT-oplossingen en kennisbedrijf, kondigt de bedrijfsresultaten voor de zes maanden tot en met 30 september 2008 aan, waarin een goede groei wordt getoond op alle punten.

Hoofdpunten

* Omzet met 16,1% gestegen in het eerste halfjaar, na een sterk eerste kwartaal. Hogere winstmarge Professional Services en Business Solutions laat een verdere groei zien in het tweede kwartaal

* Bedrijfsresultaat vóór eenmalige posten (REBIT) is gestegen met 42%, met REBIT-winstmarges tot 5,6% ondanks de kosten voor integratie

* Bedrijfskasstroom gestegen met 62% tot ¤9,4 miljoen

* Integratie van overnames gaat verder in de lijn van de verwachtingen, met cross-selling-mogelijkheden die resultaat beginnen op te leveren

* ¤20 miljoen terugkoop van converteerbare obligaties in oktober 2008 voor ¤10 miljoen verbetert de netto schuldensituatie.

Halfjaarcijfers september 2008

tabel in bijlage

Opmerking van Bruno Segers, Chief Executive Officer van RealDolmen:

'Wij zijn tevreden met de voortgang van het nieuwe, samengevoegde RealDolmen. Wij hebben een goede groei geconstateerd op alle punten in het eerste halfjaar, aangedreven door goede prestaties in het eerste kwartaal en verdergaande groei in het tweede kwartaal bij Business Solutions en Professional Services. Wij verwachten dat ons klantenbestand de effecten van de economische teruggang in het tweede halfjaar zal gaan merken en daarom verwachten wij dat de lagere groei die wij in het tweede kwartaal hebben gezien, zich in het tweede halfjaar zal voortzetten. Onze sterke marktpositie, onze goede spreiding van klanten over een aantal sectoren en een verbeterd productaanbod geven ons echter het vertrouwen dat we een kleine mate van groei in opbrengst kunnen realiseren en REBIT-winstmarges een jaar vol kunnen houden. Wij blijven investeren in de integratie van de twee bedrijven, waarvan wij verwachten dat deze in de komende twaalf maanden tot een verbetering in de winstmarges leidt.

Inlichtingen:

RealDolmen Tel: +32 3 290 23 13

Bruno Segers, CEO

Omzet

De omzet in het eerste halfjaar is gestegen met 16,1% in vergelijking met het voorgaande jaar, waarvan 11,2% is toegerekend aan organische groei (uitgezonderd de overname vorig jaar van NEC Philips Unified Solutions NV/SA). Na een sterk eerste en tweede kwartaal hebben wij een gestage groei waargenomen bij Professional Services (8%) en goede groei bij Business Solutions (stijging van 23%) maar een daling van 1,6% bij Infrastructure Products. De vraag naar onze producten en diensten blijft sterk en onze groei in het tweede kwartaal is beperkt door vertragingen bij de rekrutering tijdens het voltooien van de overname. Door de aanhoudende vraag voeren wij een actieve werving uit om aan deze vraag te blijven voldoen.

Omzet per segment

tabel in bijlage

* Infrastructure Products: De omzet is in het eerste halfjaar met 14,5% toegenomen, waarvan 10,3% bestaat uit organische groei en gedeeltelijk een weerslag is van belangrijke overeenkomsten die in het eerste kwartaal zijn afgesloten. Omzet in het tweede kwartaal was op hetzelfde niveau als het voorgaande jaar (-1,6%).

* Professional Services: De omzet is in het eerste kwartaal met 10,3% gestegen. In het tweede kwartaal hebben we een kleine teruggang in de groei waargenomen tot 8,1% toen de rekrutering tijdens het overnameproces tijdelijk stil lag. De invloed van een succesvolle wervingscampagne gericht op schoolverlaters wordt in het vierde kwartaal verwacht.

* Business Solutions: De omzet is in het eerste kwartaal met 47,5% gestegen, met 23,3% groei in het tweede kwartaal. De voortdurende sterke groei was het gevolg van successen van onze oplossingen inzake Customer Relationship Management en Microsoft Dynamics AX (ERP) en een grote vraag naar extra ontwikkelingen op geïnstalleerde eigen IP-oplossingen.

Onder andere volgende contracten en klanten zijn in het eerste halfjaar aangetrokken, gespreid over een breed aantal sectoren:

* Bij Fost Plus, afvalbeheer- en recyclingbedrijf is RealDolmen een contract begonnen om de hele IT-omgeving te vernieuwen. RealDolmen biedt assistentie bij de architectuur en zal deze ook beheren en ondersteunen, inclusief de behuizing en hosting van deze bedieningsomgeving. Dit is een complex en extensief programma dat over vijf jaar wordt uitgestreken.

* De Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW) heeft RealDolmen uitgekozen voor de hosting, implementatie en het onderhoud van het serverpark. De VMW wil de beschikbaarheid van het bedrijfssysteem vergroten en de risico's verminderen. Dit contract heeft een waarde van bijna ¤3 miljoen.

* Bij de A.G.I. (Administration Générale de l'infrastructure) van het Ministerie van de Franstalige gemeenschap in België levert RealDolmen een ICT-oplossing voor het beheer van hun vastgoedinvesteringen en interventies die te maken hebben met het PPT-programma (Programme Prioritaire des Travaux). Dit project heeft een waarde van ongeveer ¤700.000.

* Het Franse ministerie van Landbouw heeft de modernisering van zijn HR-systemen aan Airial, de Franse dochter van RealDolmen toevertrouwd. Het project omvat al de plan-build-operate activiteiten van een nieuw java J2EE-toepassing, 'AGORHA'. Het heeft een waarde van ¤6 miljoen en is in 2010 klaar.

* IBSY, de geïntegreerde bankoplossing van de Luxemburgse RealDolmen-dochter Real Solutions is door Credit Suisse geselecteerd om zijn nieuw op te starten private banking entiteit in Polen te gaan automatiseren. Het project loopt tot 2009 en dekt, naast de normale functionaliteit inzake private banking, ook enkele toepassingen m.b.t. plaatselijke belastingen en wetgeving. Een soortgelijk project was eerder reeds met succes geïmplementeerd voor de Luxemburgse en Oostenrijkse afdelingen van Credit Suisse. De bancaire oplossing IBSY is een standaard oplossing die alle front, middle en back office functies van een private bank automatiseert.

* RealDolmen heeft in deze periode ook een positie verworven om het gehele back office van Torfs, een grote Belgische modeketen te automatiseren. Dit wordt bereikt met behulp van Microsoft Dynamics AX, de speciale toevoeging voor de RCM (Retail Chain Manager) en FX (Fashion Extended) voor de detailhandel. Dit automatiseringsproject omvat ook de aankoop, alle logistieke processen, een koppeling met de nieuwe sorteermachine van de keten en een interface naar de cash point software (Torex). Dit project heeft een waarde van ongeveer ¤800.000.

Bedrijfsresultaat van voortgaande activiteiten voor aftrek van eenmalige posten (REBIT)

Wij hebben een verbetering waargenomen in de REBIT-winstmarges van 4,6 tot 5,6%, wat de netto positieve effecten van de synergieën weergeeft die gerealiseerd zijn ondanks de integratiekosten die tijdens het eerste halfjaar zijn gemaakt. Volgens plan zullen wij echter meer in het integratieplan investeren in het tweede halfjaar om één bestuursplatform en volledig geïntegreerde activiteiten te realiseren tegen het eind van het jaar. Als gevolg hiervan wordt verwacht dat deze extra eenmalige integratiekosten op zullen wegen tegen de synergieën die tijdens het huidige boekjaar zijn opgetreden. Wij verwachten daarom dat de eerste voordelen van de synergieën naar verwachting tijdens het volgende boekjaar resultaat zullen opleveren.

Informatie segment

tabel in bijlage

De winstmarges in de divisie Infrastructure Products zijn verminderd van 3,3% tot 2,9% vanwege de lagere winstmarges in de producten van het onlangs overgenomen bedrijf Dolmen NP. Bovendien heeft de groep geen gebruik gemaakt van de aangeboden kortingen bij contante betalingen bij leveranciers in de eerste drie maanden na de migratie naar het nieuwe IT-platform. De huidige winstmarges voor onze infrastructuur-producten zijn gelijk met het marktgemiddelde.

In het eerste halfjaar hebben we een verbetering van onze winstmarges gezien van 7,3 naar 8,6% in Professional Services door de sterke groei en lagere overheadkosten. Als onderdeel van de integratie verwachten wij in het tweede halfjaar meer tijd te besteden aan interne integratieprojecten die de factureerbare uren beïnvloeden, maar die resulteren in synergieën die tijdens het volgende boekjaar zichtbaar zullen worden. Bovendien hebben wij twee nieuwe uitdagingen in het vierde kwartaal: hogere verkoopprijzen realiseren op basis van de automatische loonindexering in januari voor onze Belgische activiteiten en een aantal contracten verlengen in het vierde kwartaal. Wij vertrouwen erop dat deze contracten onder gunstige voorwaarden kunnen worden verlengd in het vierde kwartaal.

De winstmarges in Business Solutions zijn ook substantieel verbeterd van 6,9 naar 11,6% door een sterke groei en verbeterde productiviteit. In het tweede halfjaar verwachten wij minder werk aan de ontwikkelingsprojecten, waardoor middelen vrijkomen voor geplande investeringen in de ontwikkeling van de technologie roadmap.

In deze periode hebben we ook een verhoging van de Corporate kosten gezien, vanwege de investering in het integratieproject. In het tweede halfjaar zullen we meer investeren in de interne integratie en het procesoptimaliseringsproject. Dit maakt een verdere consolidatie mogelijk van het bestuursplatform en het implementeren van de geïntegreerde processen voor het eind van het boekjaar die de basis zullen vormen voor de synergieën die in de loop van het volgende boekjaar resultaat zullen opleveren.

Bedrijfsresultaat van voortgaande activiteiten (EBIT)

EBIT is met 25,2% verbeterd tot ¤6,0 miljoen met winstmarges van 4,6%. Het verschil met REBIT bestaat voornamelijk uit een herstructureringskost ter waarde van ¤1,3 miljoen die is ontstaan als gevolg van de onmiddellijke verwijdering van dubbele posities en voornamelijk te maken heeft met opzeggingsvergoedingen.

Netto winst van de gehele groep

Een winst van ¤2 miljoen euro werd bereikt, een aanzienlijke verbetering met het voorgaande jaar. Hoewel de stijging van de netto winst voornamelijk te danken is aan een verhoogde REBIT, weerspiegelt het ook een lagere rekening van inkomstenbelasting van ¤1,4 miljoen, vanwege het overhevelen van het beschikbare fiscale verlies voor de Belgische activiteiten. Financieel inkomen is lager dankzij de ¤22,8 miljoen die voor het terugkopen van de aandelen in Dolmen CA NV zijn gebruikt in november 2007.

Bruto bedrijfskasstroom

De bruto bedrijfskasstroom was zeer positief en steeg met 62% van 5,8 tot 9,4 miljoen euro. Dit wordt echter niet weergegeven in de kasbalansen dankzij de uitzonderlijk hoge stijging in werkkapitaal van 12,2 miljoen. De stijging in werkkapitaal omvat een eenmalige betaling van ¤4 miljoen aan overnamekosten, een toename van inventaris in vergelijking met de uitzonderlijk lage inventaris aan het eind van het voorgaande jaar (het magazijn is een week eerder gesloten voor de verhuizing naar het nieuwe ERP-platform) en een toename in handelsvorderingen dankzij de omzetgroei van 16,1%. Wij verwachten een vermindering in werkkapitaal in het tweede halfjaar door een combinatie van verwachte lagere groeicijfers en maatregelen om het werkkapitaal te verminderen.

Actief vermogen/Netto schuld

Actief vermogen is met ¤3,8 miljoen gestegen, voornamelijk dankzij de conversie van een tweede deel van de schuld (in actief vermogen) in verband met de voormalige eigenaren van Axias en de netto winst van ¤2 miljoen in het eerste halfjaar.

De terugkoop van converteerbare obligaties in oktober 2008 heeft geresulteerd in een eenmalige netto winst van ¤6,1 miljoen en een verbetering van de netto schuld die in het tweede halfjaar wordt opgenomen. De overeenkomstige verwachte besparingen op fiscale rente op jaarbasis komt uit op ¤1,5 miljoen, waarbij ook het verlies op rente over kasgeld mee wordt beschouwd.

De totale schuldsituatie komt op ¤74,6 miljoen en bestaat voornamelijk uit een converteerbare schuld van ¤59,9 miljoen tegen gunstige voorwaarden met vervaldatum juli 2012. Kasbalansen komen uit op ¤34,6 miljoen en blijven sterk, zelfs na de terugkoop van converteerbare obligaties ter waarde van ¤10 miljoen in oktober 2008.

Status van de integratie

De integratie verloopt zoals gepland en ligt op schema. De hele organisatie en haar divisies zijn op elkaar afgestemd. Alle functies die contact hebben met klanten (verkoop en diensten) zijn gereorganiseerd in een klantgerichte divisie. Een illustratie van onze nieuwe gecombineerde aanbod naar de markt is bijvoorbeeld het eerder vermelde Fost Plus-contract.

Het plan voor de migratie en convergentie van interne ICT (software, infrastructuur en communicatie) is voltooid en klaar om te implementeren. Er staan nog ingrijpende inspanningen gepland voor het tweede halfjaar, met de nadruk op de voltooiing van een project om interne processen te optimaliseren en een bestuursplatform en volledig geïntegreerde activiteiten te realiseren. De versteviging en integratie wordt naar verwachting voltooid tegen het eind van het boekjaar en de synergieën zullen volgend jaar duidelijk worden.

Het aantal medewerkers is met 146 toegenomen, van 1708 in september 2007 tot 1854 in september 2008, voornamelijk door de overname van Dolmen NP en de succesvolle wervingscampagne gericht op schoolverlaters. Het natuurlijke verloop blijft stabiel en komt overeen met het branchegemiddelde van 15%.

Vooruitzichten voor 2008/2009

Wij verwachten dat onze klantenkring de effecten van de economische teruggang in het tweede halfjaar zal gaan merken en daarom verwachten wij dat de lagere groei die wij in het tweede kwartaal hebben gezien, zich in het tweede halfjaar zal voortzetten. Onze sterke marktpositie, goede spreiding van klanten over een aantal sectoren en een verbeterd productaanbod geven ons echter het vertrouwen dat we een kleine mate van groei in opbrengst kunnen realiseren en REBIT-winstmarges over het volle jaar kunnen houden. Onze aanwezigheid in de financiële sector is beperkt en onze sterke aanwezigheid in de publieke sector is naar verwachting anti-cyclisch.

Wat betreft de activiteiten over de volgende zes maanden, verwachten wij binnen de divisies dat sommige klanten investeringen in infrastructuurproducten zullen uitstellen. Dit kan de omvang in vergelijking met vorig jaar beïnvloeden. Bij Professional Services verwachten wij een positieve invloed in het vierde kwartaal als gevolg van een succesvolle wervingscampagne die de omvang van het vorig jaar verbetert. Bovendien worden zoals eerder aangegeven, de meeste van onze contracten in januari 2009 vernieuwd en wij verwachten beperkte problemen bij de verlenging van deze bestaande contracten. Voor Business Solutions verwachten we een verminderde vraag voor de ontwikkeling van onze eigen IP-oplossingen in het tweede halfjaar, waardoor er ruimte ontstaat voor de geplande investeringen in de roadmap van onze eigen IP. In het licht van deze potentiële variabelen, richt het management zich op een zinnige toewijzing van personeel.

Zoals verwacht worden de synergieën van dit jaar gecompenseerd door de integratiekosten. In het tweede halfjaar zullen wij ons richten op de afronding van de integratie en het procesoptimaliseringsproject tegen het einde van het boekjaar. Dit zal het pad effenen voor verbetering van REBIT en winstmarges en de volledige invloed van de synergieën in het volgende boekjaar.

Door onze sterke kaspositie en onze vooraanstaande positie in de markt is RealDolmen klaar om toekomstige economische uitdagingen tegemoet te zien.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel