Leefbaar Rotterdam



donderdag, november 27, 2008

Cultuurplan is als waardeloze wijn

Terwijl bedrijven en huishoudens de kredietcrisis in hun portemonnee voelen en noodgedwongen de buikriem aanhalen, krijgt de kunst en cultuursector in Rotterdam 10 miljoen euro extra. Het zal Rotterdam niet cultureel op de kaart zetten. Het is precies als met de wijnrank; geef die teveel water en je krijgt waterige druiven en waardeloze wijn, aldus Anton Molenaar.

Vorige week werd in de gemeenteraad het Cultuurplan voor de komende vier jaar vastgesteld. Het plan maakt geen duidelijke keuzes en dit gebrek aan focus zorgt ervoor dat het plan Rotterdam zeker niet op de kaart zet. Daarnaast worden slecht presterende instellingen ruim beloond met extra geld zonder dat hier harde verplichtingen tegenover staan. Op termijn zijn de instellingen zelf er ook niet mee geholpen, omdat ze niet beter gaan presteren en de klap dus extra hard aankomt als er in 2012 bezuinigd moet worden. Waarschijnlijk zal wethouder Grashoff zal deze discussie echter vanuit Delft volgen.

Waar de wethouder het ene moment nog praat over efficiency en effectiviteit in de cultuursector, smoort hij deze discussie juist door er een zak met geld bovenop te leggen. Er is voor betrokken instellingen en organisaties daardoor geen enkele motivatie om meer marktgericht en efficiënter te werken. Het extra geld gaat bijna volledig op aan overhead en zal niet ten goede komen aan de creativiteit.

Met de zich steeds sterker manifesterende kredietcrisis trekken ook steeds meer sponsors zich terug. De gevolgen hiervan zijn op dit moment nog niet te overzien. Wel duidelijk is dat dit vooral die instellingen treft die hun best gedaan hebben particuliere sponsors aan te trekken. Leefbaar Rotterdam trachtte daarom een voorziening te treffen waarbij alle gesubsidieerde instellingen verplicht worden om 2% van het budget te reserveren om het opdrogen van sponsorgelden op te vangen. Dit voorstel haalde het evenwel niet.

Voor Leefbaar Rotterdam was het een onaangename verassing dat de coalitiepartijen zo kritiekloos met het cultuurplan instemden. Leefbaar Raadslid Dries Mosch merkte hierover op dat de enige subsidie die nog ontbrak, die voor de in het stadhuis opgevoerde poppenkast was.

Door d j weisbeek op 2008 11 27

Had begrepen dat het niet door ging.Je kan de 10 mjn ook via de WW uitkeren komt toch bij de zelfde mensen terecht GROET !!! Page 1 of 1 pages