Hulpverleningsdienst Groningen


Gewonden en evacuatie na flatbrand in Groningen
Gepubliceerd: 27 november 2008, 20:51

Bij een brand in een flat aan de Platinalaan in Groningen zijn donderdag enkele bewoners gewond geraakt. Voor zover nu bekend zijn negen mensen met ademhalingsklachten behandeld. Drie van hen zijn overgebracht naar ziekenhuizen en zes personen zijn door ambulancepersoneel ter plaatse onderzocht en behandeld.

De brand brak donderdagmiddag om even voor 17.30 uur uit. Door onbekende oorzaak heeft een scootmobiel vlam gevat die op de gallerij van de vierde etage geparkeerd stond. De brand breidde zich snel uit over de gallerij en ging gepaard met veel rookontwikkeling. Op het moment dat de brand uitbrak waren veel mensen (veelal ouderen) thuis. Sommige mensen konden door de hevige rook hun woning niet meer verlaten.

De hulpdiensten rukten na de meldingen massaal uit. Bij aankomst werd door politie en brandweer onmiddelijk gestart met redding en evacuatie. De brandweer wist de ingesloten bewoners uit hun woningen te bevrijden. Ook tientallen bewoners van woningen op andere etages werden uit hun woningen geholpen. Het vuur was na een half uur onder controle.

Ongeveer 50 bewoners zijn opgevangen in een nabijgelegen verzorgingstehuis. Bekeken wordt of en in hoeverre mensen terug kunnen keren naar hun woningen.

Voor familieleden van de bewoners is een informatienummer geopend: (050) 311 44 50.

De brandweer heeft bij de brandbestrijding en redding drie tankautospuiten en een redvoertuig ingezet. Acht ambulances zijn ingezet voor de medische hulpverlening.