Nieuw-Vlaamse Alliantie


Onderhandelen over BHV en burgemeesters? Non! (27/11/08)

De Franstalige partijvoorzitters nodigen CD&V, SP.A, VLD en Groen! uit om te onderhandelen over de benoeming van de drie incivieke burgemeesters en over de Brusselse problematiek in het algemeen. Het antwoord van de Vlaamse partijen moet volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever absoluut neen zijn. De Vlaamse Regering heeft duidelijk afgesproken dat er over Brussel-Halle-Vilvoorde niet meer onderhandeld zou worden, laat staan over de benoeming van die drie incivieke burgemeesters. Dat de VLD hier wel opnieuw over wil onderhandelen, verbaast ons niet, want dat zij de Vlaamse belangen niet verdedigen, dat weten we al lang. CD&V moet in elk geval weg blijven van zulke gesprekken.

Het voorstel van de Franstalige partijvoorzitters slaat ons helemaal terug naar de periode van vóór 15 juli. Toen moest er ook een aparte werkgroep over Brussel en Brussel-Halle-Vilvoorde gevormd worden naast een werkgroep over de bevoegdheden. Dat leidde tot een wederzijdse blokkering en nul als resultaat. De Vlaamse partijen hebben toen gezworen dit nooit meer te doen en niet meer te onderhandelen over Brussel-Halle-Vilvoorde, laat staan over de benoeming van de drie burgemeesters die de wet niet naleven. Doen ze dat toch, dan wordt het niet nul als resultaat maar krijgen we zelfs een negatieve uitkomst.

Bart De Wever vraagt zich tot slot ook af welk cynisch spelletje de VLD opnieuw speelt. Eerst in de Vlaamse Regering via minister Keulen minister-president Kris Peeters in de verlegenheid brengen door stoer op de borst te kloppen, om dan vervolgens een deal te sluiten met de MR en hun kar volledig te keren. Is dat die constructieve houding die VLD-voorzitter Bart Somers beloofd had?

Auteur:
Bart De Wever
Algemeen voorzitter N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be