Gemeente Hoorn


Kinderen Kersenboogerd willen tafeltennistafels in Willem Wiesepark

27 november 2008 - Tafeltennistafels in het Willem Wiesepark, dat is het winnende voorstel van de kindergemeenteraad. Donderdag 27 november streden vijf basisscholen in de kindergemeenteraad om hun projectvoorstel te laten winnen. Het plan van De Hoeksteen uit de Kersenboogerd kwam als beste uit de bus.

Leerlingen van vijf basisscholen uit de Kersenboogerd deden mee aan de kindergemeenteraad. Elke school had een projectvoorstel ingediend ter waarde van maximaal 4.000 euro. De voorstellen moesten passen binnen het thema spelen en vrije tijd. Leerlingen van De Duiventil wilden graag outdoor fitnesstoestellen, voor alle leeftijden. De Openbare Montessorischool vond dat de speelplaats bij de Gording een opknapbeurt verdiende. Kinderen van De Klipper streden voor een vogelnestschommel en een vierpersoons wip. Onder de naam Play together wilde de Wereldwijzer naast het Johan Cruyff Court speeltoestellen voor jonge kinderen. De meeste stemmen gingen naar het voorstel van De Hoeksteen om drie tafeltennistafels in het Willem Wiesepark in de Kersenboogerd te plaatsen.

Onder voorzitterschap van burgemeester Van Veldhuizen probeerden de kinderraadsleden een keuze te maken uit de vijf projectvoorstellen. Dat het geen gemakkelijke keuze was, spreekt voor zich: iedere school wil dat het eigen voorstel wint. Toch moest er een keuze worden gemaakt, want zo zei de burgemeester als jullie geen keuze maken, dan komt er niets. Dat lieten de kinderen zich geen tweede keer zeggen.

Onder toeziend oog van de achterban op een bomvolle publieke tribune werden door de kinderen over een weer kritische vragen gesteld en logische antwoorden gegeven. De vraag of er geen water onder de vogelnestschommel komt als het regent, werd weggewuifd met het antwoord: Dat maakt toch niet uit, daar schommel je gewoon overheen. Of de outdoor fitnesstoestellen wel echt voor alle leeftijden geschikt zijn, werd in twijfel getrokken: Met alle respect, maar ik zie 65-plussers niet iedere dag oefeningen doen op die toestellen. Op de vraag of kinderen die gebruik maken van de speeltoestellen bij het Johan Cruyff Court geen last hebben van hangjongeren werd gereageerd: Die heb je overal, daar doe je niets aan.

De vergadering werd één keer geschorst zodat de kinderen konden lobbyen. Tijdens dit overhaalding, zoals het genoemd werd, ging het er hard aan toe. Er werden zelfs snoepjes uitgedeeld om andere kinderraadsleden over te halen op hun project te stemmen. Na twee stemrondes kwam De Hoeksteen als winnaar uit de bus. Zij willen drie tafeltennistafels en twee bankjes in het Willem Wiesepark, naast hun school. Hier kunnen dan toernooitjes worden gehouden. Voor oudere kinderen zijn er alleen voetbalvelden en nog geen tafeltennistafels, zo stelden zij. Het plan wordt in 2009 uitgevoerd.