European Union



Brussel, 27 november 2008

Staatssteun: Commissie zet licht op groen voor Nederlandse noodherkapitalisatie Aegon

De Europese Commissie heeft, op basis van de staatssteunregels van het EG-Verdrag, toestemming gegeven voor een noodmaatregel waarmee de Nederlandse overheid Aegon NV wil herkapitaliseren. Aegon NV is de holdingmaatschappij van de Nederlandse verzekerings- en pensioengroep Aegon. De Commissie kwam tot de bevinding dat de maatregel in lijn is met haar richtsnoeren over staatssteun om de huidige financiële crisis te overwinnen (zie IP/08/1495). De maatregel is een geschikt instrument om een ernstige verstoring in de Nederlandse economie op te heffen, zonder dat de mededinging daardoor buitensporig wordt verstoord. Daarom kon de maatregel verenigbaar worden verklaard met artikel 87, lid 3, onder b), van het EG-Verdrag. De maatregel is met name beperkt in tijd en omvang, vraagt een passende vergoeding en biedt de nodige waarborgen dat concurrentieverstoringen tot een minimum beperkt blijven.

EU-Commissaris voor concurrentie Neelie Kroes: "Deze kapitaalinjectie is noodzakelijk om het vertrouwen van de markten in Aegon te behouden en om de herfinanciering van deze onderneming te garanderen. De maatregel is in de tijd beperkt en het verstorende effect ervan blijft, dankzij passende garanties, tot een minimum beperkt."

Op 12 november 2008 deden de Nederlandse autoriteiten aanmelding van hun plannen om Aegon NV voor 3 miljard EUR te herkapitaliseren door middel van een speciaal soort effecten (securities). Deze effecten zullen per 1 december 2008 worden uitgegeven.

In het huidige financiële klimaat kunnen zelfs financieel gezonde instellingen zoals Aegon in moeilijkheden komen en moeten zij de financiële markten geruststellen over hun financiële stabiliteit.

De uit te geven effecten zouden volgens de geldende solvabiliteitsregels als kapitaal worden beschouwd en leveren een jaarlijkse coupon op die gelijk is aan de hoogste van de volgende waarden:

* 0,34 EUR per stuk, niet-cumulatief, jaarlijks achteraf te betalen.
* 110% van het dividend op de gewone aandelen in 2009;
* 120% van het dividend op de gewone aandelen in 2010;
* 125% van het dividend op de gewone aandelen vanaf 2011.

De coupon wordt alleen betaald indien over de gewone aandelen een dividend wordt uitgekeerd. Indien Aegon besluit de effecten te kopen, ontvangt de overheid 150% van de uitgifteprijs.

Deze vergoedingsstructuur is vergelijkbaar met die welke werd gebruikt voor de herkapitalisatie van ING, die op 13 november 2008 door de Commissie werd goedgekeurd (zie IP/08/1699). De Commissie kwam tot de conclusie dat de maatregel voldoet aan de voorwaarden die zij had vastgelegd in haar mededeling over de toepassing van de staatssteunregels op maatregelen in het kader van de huidige wereldwijde financiële crisis genomen met betrekking tot financiële instellingen (zie IP/08/1495). Deze maatregel voldoet met name aan de volgende criteria:

* noodzaak van de steun: Aegon speelt een belangrijke rol in de Nederlandse financiële sector. Een verlies aan vertrouwen in een dergelijke instelling zou de huidige situatie nog verder hebben verstoord en zou tot schadelijke spill-overeffecten naar de rest van de economie hebben geleid;

* de looptijd van de maatregel is beperkt: de Nederlandse autoriteiten hebben toegezegd na zes maanden een herstructureringsplan in te dienen;

* steun beperkt tot het strikt noodzakelijke minimum: zelfs met de onzekerheid die inherent is aan achtergestelde effecten, zal Aegon, rekening houdend met de jaarlijkse coupon en de terugkooppremie, de overheid toch een passende vergoeding betalen, met een rendement van naar verwachting 10%. Er zijn passende garantiemechanismen uitgewerkt zodat de Commissie op de hoogte wordt gebracht wanneer er eventuele afwijkingen zijn, zodat zij, zo nodig, verdere gedragsrestricties kan opleggen;
* buitensporige concurrentieverstoring wordt voorkomen: het pakket bevat voldoende gedragsregels om te beletten dat misbruik wordt gemaakt van de staatssteun.

De niet-vertrouwelijke versie van het besluit komt beschikbaar onder zaaknummer N 569/2008 in het Staatssteunregister op de website van DG Concurrentie, zodra eventuele vertrouwelijkheidskwesties zijn opgelost. Een overzicht van de recentste beschikkingen en besluiten inzake staatssteun die op internet en in het Publicatieblad zijn gepubliceerd, is te vinden in State Aid Weekly e-News.