Technische Universiteit Delft

Mensgericht ontwerpen
door M&C

Promotie van dhr. M.G.D. Steen: "The fragility of human-centred design"

28 november 2008 | 10:00 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer Ir. M.G.D. Steen | ingenieur industrieel ontwerpen, Nederland promotor 1 | Prof.dr.ir. J.A. Buijs IO
promotor 2 | Prof.dr. H. Letiche U.v. Humanistiek

De kwetsbaarheid van mensgericht ontwerpen

Bij mensgericht ontwerpen, ofwel human-centred design (HCD), proberen onderzoekers en ontwerpers producten te ontwikkelen in samenwerking met potentiële gebruikers van die producten. Zij proberen gebruikers een stem of een rol te geven in hun projecten, met als doel producten te ontwikkelen die aansluiten bij de behoeften en voorkeuren van gebruikers. Deze benadering is in het bijzonder interessant in de sector van informatie- en communicatietechnologie (ICT), waarin veel innovaties gedreven worden door het ontwikkelen van technologie.

De auteur werkt in HCD projecten in de ICT sector en heeft één specifiek project bestudeerd, als participant observer. In dit project werden twee telecom applicaties ontworpen samen met en ten behoeve van twee groepen gebruikers: politieagenten en mantelzorgers. Deze twee case studies worden geïnterpreteerd vanuit design studies, science and technology studies, en door teksten van de filosofen Levinas en Derrida toe te passen. HCD wordt gepresenteerd als een proces dat plaatsvindt tussen mensen en als een proces met ethische kwaliteiten.

De cases laten zien dat HCD een waardevolle benadering is. Ze laten ook de moeilijkheden zien van samenwerken met gebruikers en van samenwerken binnen een multidisciplinair team. Mensen die HCD in de praktijk uitvoeren proberen om open te zijn naar anderen, maar ze neigen er ook toe om richting sluiting (afronding) en richting het zelf te bewegen. De auteur stelt reflexieve praktijk voor als een manier om meer bewust te worden van deze tendensen en om daarover met elkaar te spreken. Dit is bedoeld om HCD praktijken meer in lijn te brengen met wat HCD zou kunnen zijn, namelijk: een proces van gezamenlijk leren en creëren.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Laatst gewijzigd: 28 oktober 2008