Gemeente Voorschoten

speelt Nederlandse hofmuziek

Barokorkest Conservatorium speelt Nederlandse hofmuziek

JaapterLinden Op vrijdag 28 november staan de strijkers van het Barokorkest van het Koninklijk Conservatrorium op de planken in de Dorpskerk in Voorschoten met muziek die aan het stadhouderlijke hof van Willem V geklonken heeft. Op het programma staan werken van Christian Ernst Graf en Graaf Unico Wilhelm van Wassenaer. De muzikale leiding is in handen van Jaap ter Linden.

Van Van Wassenaer worden de Concerti Armonici nrs 1, 4 en 5 uitgevoerd. Deze werden in de loop van de geschiedenis toegeschreven aan verschillende componisten, maar in 1980 werd ontdekt dat ze van de hand van Van Wassenaer kwamen. Dit was een zeer getalenteerd componist die door zijn status als edelman verplicht was anoniem te blijven. De Concerti Armonico zijn geschreven voor vier violen, altviool, cello en basso continuo, een uitzonderlijke bezetting.

De Duitse componist Graf was de eerste professionele `hofcomponist' aan het stadhouderlijk hof van prins Willem V en zijn moeder prinses Anna van Hannover. Van hem worden de strijkersymfonieën uitgevoerd uit Sei sinfonie opus 1 nrs. 1, 2, 4, en 6.

Cellist en gambist Jaap ter Linden stond aan de wieg van de huidige Europese barokmuziekpraktijk. Hij was mede-oprichter van het het ensemble Musica da Camera en was eerste cellist van de English Concert, Musica Antica Köln en het Amsterdam Baroque Orchestra. Maar Jaap ter Linden is in de eerste plaats bekend als solist en uitvoerder van kamermuziek, van de solosonates van Bach tot de cellosonates van Beethoven. Tegenwoordig treedt hij regelmatig op met violist John Holloway en Lars Ulrik Mortensen, en met pianist David Breitman.âEURâEURSinds enkele jaren geniet Ter Linden ook bekendheid als dirigent. Hij is docent aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag.

Het concert is in de Dorpskerk om 20.15 uur, Kerkplein 2 in Voorschoten. Toegang is EUR 15,-. Studenten tot 27 jaar en CJP'ers betalen EUR 7,50, alleen aan de zaal.

Kaarten kunnen worden gereserveerd bij voorkeur via http://www.musantica.nl/. Telefonische reserveringen zijn ook mogelijk via het Haagse Uitburo, (0900) 8282 999 of via Musica Antica da Camera (071) 513 8911.

* 28 november 2008