Gemeente Noordwijk

PERSINFORMATIE

Noordwijk, 18 november 2008.

Najaarslezing

Onder de titel `Het dorp (de stad?) Noordwijk in de Middeleeuwen, een ruimtelijke verkenning' wordt vrijdag 28 november in de Oude Jeroenskerk de eerder uitgestelde najaarslezing gehouden.

De titel verraadt al enigszins dat topografie tijdens deze, door Hein Verkade verzorgde en `De Oude Dorpskern' georganiseerde, lezing ruim aan bod komt. Dit was dan ook het onderliggende verzoek na de najaarslezing over cartografie in november vorig jaar.

Verkade: "Als je oude kaarten van de streek bekijkt valt op dat je tot ver in de twintigste eeuw op officiële kaarten de namen Noordwijk en Noordwijk aan Zee tegenkomt. De naam Noordwijk Binnen moet dus een vrij nieuwe term zijn. Je vraagt je dan af wat de status van die naam is. Is de naam Noordwijk Binnen ooit officieel vastgelegd? Het zal duidelijk zijn dat ik tijdens de lezing alleen over Noordwijk zal spreken en dan natuurlijk Noordwijk Binnen bedoel."

In het eerste deel van de lezing komt de ontstaansgeschiedenis van Noordwijk aan bod. Wanneer is Noordwijk ontstaan en in hoeverre hebben de natuurlijke omstandigheden hier invloed op gehad. Welke wegen zijn het oudst, hoe zag Noordwijk er 1000 jaar geleden ongeveer uit?

Vervolgens wordt de nederzettingsvorm behandeld. Is Noordwijk hierin uniek of loopt de ruimtelijke ontwikkeling van Noordwijk parallel met die van andere dorpen? Een rondje Holland brengt daar meer duidelijkheid in.

Ten slotte is er het intrigerende verzoek vanuit Noordwijk om stadsrechten te verkrijgen aan het eind van de veertiende eeuw. Hoe is dit te plaatsen in het ontstaan van de middeleeuwse steden en wat zouden de achterliggende redenen kunnen zijn van het Noordwijkse verzoek.

Met deze najaarslezing hoopt Hein Verkade dat hij wat meer licht kan laten schijnen over een periode die vooral bekend staat als de donkere Middeleeuwen.