'Plan B' redt tournee Palestijnse theatergroep in Nederland

18/11/2008 18:17

De Schepper Campagnes

Acteurs komen Gaza niet uit

'Plan B' redt tournee Palestijnse theatergroep in Nederland

Ondanks grote diplomatieke inspanningen van Nederland mogen de acteurs van Theatre Day Productions (Ayyam al Masrah, TDP) Gaza niet verlaten. Collega's van de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem zijn daarom in hun plaats afgereisd en gisteravond in Nederland aangekomen. "Dit Plan B redt de tour, nu onze Gazaanse acteurs noch via Israel, noch via Egypte kunnen reizen," zei regisseur Jan Willems bij aankomst op Schiphol. Het Palestijnse jeugdtheatergezelschap maakt een tournee van 20 voorstellingen met hun nieuwe stuk 'The Game'. Ze zijn hier op uitnodiging van Cordaid, Stichting DOEN en Stichting Kinderpostzegels, die TDP financieel ondersteunen. Het Rotterdamse jeugdtheatergezelschap Het Waterhuis organiseert en begeleidt de tournee.

Première The Game vrijdag 28 november in Rotterdamse Stadsschouwburg

Na gezamenlijke repetities met Het Waterhuis, gaat op vrijdag 28 november om 20.30 uur The Game in de Rotterdamse stadsschouwburg in première. Dit stuk, geschreven door Jackie Lubeck en geregisseerd door Jan Willems, is een absurdistische komedie, gebaseerd op een situatie van voortdurende schaarste in Gaza in de winter en voorjaar van 2008. Met de recente afsluiting actueler dan ooit. Acteurs van Het Waterhuis reageren na afloop van The Game in de Aftermath theatraal op wat zij in de voorstelling zagen.

Contact tussen jongeren in Gaza en Nederland

Naast deze voorstelling werken TDP, Het Waterhuis en filmmaakster Tinus Kramer samen aan een website, een lespakket, en een documentaire over de totstandkoming van het theaterstuk. De website www.gaza-rotterdam.nl is sinds afgelopen vrijdag in de lucht. Scholieren worden na het zien van de voorstelling gewezen op de mogelijkheid om hierover met jongeren in Gaza van gedachten te wisselen.

TDP werkt sinds 1995 in Palestina, onder de bezielende leiding van de Nederlandse regisseur Jan Willems. TDP maakt theater met volwassenen en treedt op voor jongeren. Het heeft een eigen 3-jarige opleiding voor acteurs en dramadocenten. Ook de acteurs die in Nederland optreden komen van die opleiding af. Bij TDP werken inmiddels 50 mensen.





http://www.gaza-rotterdam.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie en