Persuitnodiging Eerste Nederlandse jeugdconferentie dyslexie

21/11/2008 09:32

CED Groep

Wat vind jíj nou?

De CED-Groep en Oudervereniging Balans organiseren op vrijdag 28 november de eerste Jeugdconferentie dyslexie: Wat vind jíj nou? Presentatie door Bas Westerweel, onder andere bekend van Peking Express en LLiNK.

Tweehonderd jongeren met dyslexie komen bij elkaar in Nieuwegein om met elkaar en met behandelaars te praten over wat zíj nou een goede aanpak van dyslexie vinden. Uitgangspunt van de dag is dat zij zelf een bijdrage kunnen leveren aan hun behandelplan en daarin minder afhankelijk hoeven te zijn van hulpverleners. Het versterkt de motivatie en maakt het makkelijker om ook op eigen kracht leesvaardigheden te vergroten.

Leerlingen

De informatieuitwisseling vindt onder andere plaats aan de hand van een film, waarin drie jonge dyslectici geslaagde Nederlanders interviewen over hùn dyslexie en over de carrière die zij ondanks of misschien wel dankzij hun dyslexie hebben gemaakt. Daarnaast komt de uitslag van een vooraf gehouden enqu(ee)te onder dyslectische jongeren aan bod over hun ervaringen met dyslexie; hoe moet je geholpen worden en wie kan dat het beste doen? De leerlingen discussiëren vervolgens onder leiding van dyslexiecoaches over de aanpak van dyslexie binnen en buiten het onderwijs. Het doel: praktische input om de dyslexiepraktijk mee te versterken.

Ouders en begeleiders

De tweehonderd ouders en begeleiders van deze jongeren nemen in de middag deel aan een eigen programma. Hierin worden zij voorgelicht over de aanpak van leesproblemen op school, de behandeling van dyslexie in de zorg en de ondersteuning van kinderen met dyslexie met ICT-hulpmiddelen.

Jubileum

Stichting Dyslexie Nederland (SDN) organiseert parallel aan de jeugdconferentie op dezelfde locatie haar (25-jarig)jubileumconferentie. De SDN is een stichting waarin wetenschappers zich hebben verenigd, om de meest recente kennis ter beschikking te stellen van de praktijk. Met oog op de start van de vergoedingsregeling dyslexie per januari 2009, krijgen ruim zeshonderd behandelaars actuele informatie over de kwaliteit van diagnostiek en behandeling. De deelnemers ontvangen de nieuwe brochure van de Stichting met richtlijnen voor de praktijk en een overzicht van beschikbare instrumenten. Meer info: www.stichtingdyslexienederland.nl

De opbrengst

De groep behandelaars en de ouders en kinderen ontmoeten elkaar twee keer tijdens de conferentie. Tijdens een lezing die op de gezamenlijke doelgroep is afgestemd en aan het eind van de dag wanneer de jongeren de door hen geformuleerde adviezen aan de behandelaars overhandigen.





http://www.cedgroep.nl/over-ons/nieuws/nieuwsoverzicht/dubbelconferentie-dyslexi


Noot voor de redactie:

Noot voor redactie/