Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht
25-11-2008

Lezing Kees Schuyt: "Het recht om 'wij' te zeggen"

VU-symposium "Identiteit van de toekomst"

Bezig zijn met en nadenken over identiteit is 'in'. Waarom wordt er nu zoveel over identiteit gesproken? Wat wordt met het bezig zijn met identiteit gezocht en beoogd? Is het mogelijk een identiteit vast te stellen? En is dit wenselijk? Over deze en andere vragen gaat het symposium De identiteit van de toekomst, de toekomst van de identiteit, dat 28 november georganiseerd wordt door het Blaise Pascal Instituut van de Vrije Universiteit. Kees Schuyt, lid van de Raad van State en emeritus hoogleraar sociologie, opent het symposium met de lezing: "Het recht om 'wij' te zeggen".

Doel van het symposium is om de hedendaagse zoektocht van personen, organisaties en groepen naar identiteit nader te beschouwen en in een breder sociaal en cultureel kader te plaatsen. Het vermoeden is dat de huidige projecten van identiteit vooral te maken hebben met het spanningsveld van gelijkheid en verschil. Gezocht wordt niet zelden naar wat een persoon, een organisatie of een groep onderscheidt van een andere persoon, organisatie of groep, wat hem of haar daarmee aantrekkelijk maakt in de maatschappelijke competitie. De zoektocht naar identiteit lijkt daarmee in het teken te staan van een dwang tot onderscheiding: de persoon die via 'impression management' in zijn of haar unieke identiteit anders wil zijn dan anderen, een organisatie als de VU die haar identiteit universiteitsbreed wil laten uitstralen om zo anders en meer bijzonder te zijn, de Nederlandse samenleving waarin men bijna wanhopig naar het eigene zoekt, omdat zij zich bedreigd voelt door het 'andere' van de migranten die in haar midden leven.

Opzet en organisatie

Het symposium wordt gepresenteerd als een samenspraak tussen mensen over identiteit. In drie verschillende sessies komen achtereenvolgens de identiteit van 'de persoon', van 'de Vrije Universiteit' en van 'Nederland' aan bod. Elke sessie duurt een uur en wordt ingeleid door twee korte statements van deskundigen, waarna er gelegenheid is tot discussie.

Het symposium wordt voorafgegaan door een lezing van (emeritus) hoogleraar in de sociologie aan de Universiteit van Amsterdam, Kees Schuyt over Het recht om 'wij' te zeggen. Deze lezing vindt plaats in de Amstelzaal van het VUmc, De Boelelaan 1117, aanvang 11.00, toegang eveneens gratis.

Gelegenheid

Het symposium De identiteit van de toekomst, de toekomst van de identiteit, vindt plaats ter gelegenheid van de opheffing van het Blaise Pascal Instituut. Het Blaise Pascal Instituut, voorheen Bezinningscentrum, was sinds 1979 een platform en een denktank voor onderzoek naar en discussie over de verhouding tussen wetenschap en levensbeschouwing.