Vrije Universiteit Amsterdam

minisymposium Open Access


* Startdatum28-11-2008


* Einddatum28-11-2008


* Tijd15.00 - 17.30


* Locatie2D-16


* Titelminisymposium Open Access


* PlaatsHoofdgebouw VU


* OnderdeelUniversiteitsbibliotheek VU


* WetenschapsgebiedOverig


* EvenementtypeCongres / Symposium

Wat is Open Access?
Open Access staat voor het gratis en zonder beperkingen beschikbaar stellen van de resultaten van met publieke middelen gefinancierd onderzoek. Door onderzoeksresultaten vrij toegankelijk te publiceren wordt de verspreiding van kennis veel efficiënter. Voor auteurs betekent `open access' een vergroting van hun lezerspubliek en een verhoging van de impact van hun publicaties (meer downloads en citaties).
Steeds meer wetenschappers, wetenschappelijke instellingen (waaronder alle Nederlandse universiteiten) en overheidsinstellingen hebben de zgn. Berlin Declaration on Open Access to Knowledge in the Sciences and Humanities ondertekend. Daarmee hebben ze aangegeven Open Access van wetenschappelijke informatie actief te willen bevorderen. Lex Bouter, rector magnificus van de VU, heeft in januari 2007 de Berlin Declaration ondertekend en wil daarmee stimuleren dat VU-onderzoekers hun onderzoeksresultaten `open access' publiceren en in VU-DARE, het digitale archief van de VU, deponeren waarbij zij zelf het auteursrecht behouden.

Doel van dit symposium
Uitwisseling van de stand van zaken t.a.v. Open Access als vervolg op de Berlin Declaration alsook het belang en de meerwaarde ervan voor het onderzoek aan de VU onder de aandacht brengen op bestuurlijk niveau en bij de wetenschappers. Het symposium wordt inhoudelijk voorbereid door de bibliotheek.

Doelgroep:
Decanen, onderzoeksdirecteuren van de faculteiten, portefeuillehouders, directeuren van de opgerichte onderzoeksinstituten, leden van de universitaire toetsingscommissie, VUmc, beleidsmedewerkers Onderzoek en een select gezelschap van VU-wetenschappers.

Kernthema's:
Internationale interdisciplinaire wetenschappelijke communicatie, nieuwe business-modellen, dilemma's en uitdagingen, meer zichtbaarheid en ranking van de VU op de wetenschappelijke ladder.

Programma:
15.00-15.15 Opening Lex Bouter, rector Vrije Universiteit 15.15-16.00 Keynote speaker: David Prosser, SPARC Europe The impact of OA for Scholarly Communication.
16.00-16.30 Bas Savenije (UKB werkgroep OA): The Green Road en The Golden Road
Twee scenario's voor Open Access.
16.30-16.45 Hans Akkermans (Director Network Institute - Faculteit Exacte Wetenschappen)
16.45-17.00 Joris van Eijnatten (Onderzoeksdirecteur Faculteit Letteren)
17.00-17.30 Paneldiscussie
17.30- Borrel

Voertaal: Engels.
Locatie: Hoofdgebouw 2A-00
Aanmelden: Geïnteresseerden kunnen zich melden bij het secretariaat van het Bureau Bestuurszaken, t.a.v. Jolande van Noorden, (ja.van_noorden@dienst.vu.nl).