Gemeente Coevorden

Unieke muntschat te zien bij opening tentoonstelling archeologische vondsten Coevorden

Vanaf aanstaande vrijdag 28 november is in het Informatiecentrum Coevorden Beweegt de fototentoonstelling Afdeling Gevonden Voorwerpen te zien. Op tien panelen is te zien en te lezen welke bodemschatten bij de werkzaamheden in het centrum van Coevorden naar boven zijn gekomen. Bij de opening van de tentoonstelling aanstaande vrijdagmiddag om 14.30 uur presenteert de gemeente Coevorden daarnaast een zeer unieke vondst. In de afgelopen week is namelijk bij een archeologische opgraving onder het voormalige bastion (verdedigingswerk) Zeeland in Coevorden een bijzondere muntschat gevonden, die aanstaande vrijdag te bewonderen is. Iedereen is hierbij van harte welkom.

Muntschat
De muntschat bestaat uit 30 grote en kleinere zilveren munten die bij elkaar gevonden werden in de voormalige middeleeuwse vestinggracht. De vestinggracht uit de 12e eeuw werd rond 1580 gedempt voor de aanleg van het bastion. De muntschat blijkt zeer goed bewaard gebleven te zijn en is afkomstig uit verschillende steden. In de schat zitten munten uit Groningen, Deventer en Arnhem, maar ook uit Gent en Aken. De munten zijn globaal geslagen tussen 1380 en 1425. De eigenaar was wellicht een handelsreiziger met goede contacten in een van de naburige Hanzesteden (Zwolle, Kampen of Deventer). De eigenaar heeft de munten vermoedelijk kort na 1425 verborgen of verloren. Nadat de munten verder gereinigd zijn, gaan ze naar het Koninklijk Penning Kabinet in Utrecht. Daar wordt onder meer naar de precieze samenstelling en de herkomst van de muntschat gekeken.

Programma
Het programma voor de middag ziet er als volgt uit: 14.30 uur: Start bijeenkomst met burgemeester Bouwmeester en wethouder Braam en toelichting door stadsarcheoloog Eric van der Kuijl. 15.00 uur: Bezichtiging tentoonstelling 15.15 uur: Bezichtiging Bogas-terrein 15.30 uur: Presentatie stand van zaken uitvoering Masterplan Centrum en archeologische onderzoeken. 16.00 uur: Einde programma