Gemeente Heerlen

tentoonstelling Urban Abstract in het Glaspaleis

Evan Hecox

Urban Abstract

29/11/2008 - 15/02/2009
opening vrijdag 28 november, 18.00 uur

De tentoonstelling Urban Abstract is een verkenning van stedelijke landschappen door Evan Hecox (1970, Colorado). Hecox gaat dieper in op zijn relatie met de stedelijke omgeving van plaatsen als Berlijn, Mexico City, Tokyo, San Francisco en Amsterdam.

Zijn werken beelden stadsscènes uit die bijna filmisch zijn in hun rauwe contrast en abstractie. Als op een kiekje of in een strip vangt zijn kunst het dagelijkse bestaan van de gewone mens terwijl hij zich een weg baant door de resten van de moderne metropolis. Stilistisch benadert Hecox vorm en kleur in een proces van intensivering, waardoor het beeld wordt afgebroken, elementen verdwijnen en andere juist worden benadrukt. Voornamelijk bekend door zijn ontwerpen voor de skateboard industrie, staat Hecox' autonome werk op zich zelf en gaat verder dan de iconografie van de industrie.

Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus, die in samenwerking met Mather Kunst is ontstaan en o.a. een inhoudelijke introductie bevat van Hyland Mather. Tevens is er ter gelegenheid van de tentoonstelling een print in gelimiteerde oplage beschikbaar.

Na een studie met veel aandacht voor zeefdruk en schilderkunst aan de Colorado State University, werkte Hecox in de jaren negentig in San Francisco bij het snowboardmerk Twist en niet veel later ook bij Chocolate Skateboards. In de stad ontwikkelde zich in die tijd, gevoed door de skateboard- en graffiti-cultuur, een dynamische en vooruitstrevende kunstscene, die later de basis zou vormen voor de rondreizende tentoonstelling Beautiful Losers (2004) en de gelijknamige film (2008).

SCHUNCK-Glaspaleis organiseert eveneens op aanvraag rondleidingen, eventueel in de vorm van een arrangement met koffie of lunch.

De tentoonstelling is te zien op niveau -1.
Ook op niveau -1 te zien: SCHUNCK Collectors House Heerlen en in de projectruimte Dorthe Goeden. Tevens presenteert SCHUNCK-Glaspaleis op niveau +1 werk van Sef van Mulken.