Landmachters blijven bij met computergames

Militairen van 13 Gemechaniseerde brigade in Oirschot kunnen vanaf vrijdag 28 november hun tactische vaardigheden bijhouden met Steel Beast Pro en Virtual Battlespace 2. De landmacht gebruikt deze computerspellen al enige tijd in de initiële opleidingen, maar gaat ze nu ook inzetten om infanteristen en bemanningen van pantservoertuigen en tanks bij de brigades op peil te houden. De andere brigades van de landmacht volgende de komende maanden.

De landmacht gebruikt al jaren hoogwaardige simulators om haar personeel te trainen. De laatste jaren worden ook computerspellen gebruikt om te trainen. Steel Beast Pro en Virtual Battlespace 2, zijn zogenaamde serious military games en zijn uitstekend geschikt om militairen tactiek, gevechtsleiding en procedures bij te brengen. Geen kostbare simulators, maar games die ook zo in de winkel om de hoek zijn te vinden. Men maakt bij de landmacht wel gebruik van speciale ontwikkelde aanpassingen om de militairen hun eigen spelgedrag te laten evalueren. Het gaat niet om het spelen maar om het leren.

Het gebruik van de games zal nooit het echt oefenen volledig kunnen vervangen. Toch hebben games enkele voordelen. Zo kan iedereen oefenen met elke gewenst scenario en gewenste omstandigheden en wordt direct geconfronteerd met de genomen beslissingen. Dit levert een vrijwel ongelimiteerd scala aan snel aanpasbare oefenmogelijkheden op zonder de bijbehorende reistijden, brandstof, munitie of belasting van oefenterreinen.

De spellen worden al enige tijd gebruikt voor de initiële opleidingen van de infanteristen en bemanningen van pantservoertuigen en tanks in Amersfoort. Met de uitrol van de systemen bij de brigades in het land wordt het mogelijk om op de brigadelocaties aanvullende of herhalingstrainingen te doen.

Noot voor redacties (