Gemeente Maastricht

Veertig leerlingen van St. Aloysius, een van de twee Maastrichtse Euregioscholen, op werkbezoek naar Luik

Vrijdag 28 november gaan 40 leerlingen uit de groepen 8 van de St. Aloysiusschool in het kader van het Euregioproject op werkbezoek naar hun uitwisselingsschool Ecole Fondamentale Hors-Château in Luik. Daar zullen ze samen met 40 Franssprekende leeftijdsgenootjes een schooldag volgen.

De leerlingen nemen voor hun partnerschool een partij Nederlandse leesboeken mee, want die zijn schaars in een Franssprekende samenleving. Die boeken zijn het resultaat van een actie op St. Aloysius en dat heeft honderden prima Nederlandstalige leesboeken opgeleverd. De leerkrachten van de St.Aloysius en Hors-Chateau hebben de voorbereiding gedaan tijdens een gezamenlijke studiebijeenkomst aan de talenacademie in Maastricht. In maart 2009 komen de leerlingen uit Luik voor een tegenbezoek naar Maastricht. Verantwoordelijk wethouder Jacques Costongs is enthousiast over dit initiatief en zal ze vrijdagmorgen om half negen 's morgens aan de Brusselsestraat 46 uitzwaaien. Jacques Costongs: 'Het stimuleren van de contacten van de Maastrichtse schooljeugd binnen de Euregio door het leren van die andere taal en cultuur is noodzakelijk. Zeker gezien de ligging van onze stad in de regio tussen Aken, Luik en Hasselt. Door het programma op deze Euregioscholen kunnen de jongeren "echt" over de grens om met Franstalige leerlingen te praten en in contact komen'.

Euregioschool

In schooljaar 2007-2008 zijn twee scholen in Maastricht gestart als Euregioschool. Het gaat om de basisscholen Wijck en St.Aloysius. Het Euregioproject heeft de volgende algemene doelstellingen: · Een introductie van de buurtaal en cultuur in het onderwijs, met als doel om leerlingen een minimale communicatie- en interculturele competentie mee te geven, die de dialoog over alledaagse zaken met een leerling uit het buurland mogelijk maakt en de leerlingen in staat stelt, om de leefwereld van de kinderen in het buurland beter te begrijpen · Samenwerking met een partnerschool over de grens, die gericht is op de communicatiestroom tussen de leerlingen · Het kind te motiveren om andere talen en culturen te leren respectievelijk te leren kennen · Doorgaande lijn met het Voortgezet Onderwijs opzetten

De basisschool St. Aloysius is vorig jaar gestart met Frans in de groepen 7 en 8. Dit jaar is dit uitgebreid met de groepen 6. De bedoeling is dat op termijn alle kinderen vanaf de kleutergroepen hieraan deelnemen. Naast de lessen in de klas, die worden ondersteund door een 'native speaker', is een van de activiteiten het aangaan van contacten met een partnerschool in een Franstalig gebied. Die partner hebben ze gevonden in basisschool Hors-Chateau in de binnenstad van Luik.

De gemeente Maastricht vindt het bevorderen van de contacten binnen de Euregio tussen de schooljeugd belangrijk voor hun sociaal-maatschappelijke ontwikkeling en heeft dit project Euregioschool dan ook ondersteund.