LIOF


XYZTEC krijgt innovatiecheque van 250.000 euro

De in Panningen gevestigde onderneming XYZTEC kreeg vandaag tijdens het L1 TV-programma Koplopers een innovatiecheque van 250.000 euro uit handen van Jérôme Verhagen, algemeen directeur van NV Industriebank LIOF. XYZTEC gaat een nieuw micro impact testsysteem voor verbindingen in de semi-conductor industrie ontwikkelen. Met dit systeem gaat het bedrijf een nieuwe testmethode introduceren en verwacht het zijn positie in de markt te versterken. De innovatiesubsidie komt uit het OP-Zuid programma van de EU, het ministerie van EZ en de provincie Limburg. LIOF bereidde samen met ondernemer Piet Wijnen het innovatieproject en de subsidieaanvraag voor. In totaal is met het project een investering gemoeid van 1,2 mln. euro.

XYZTEC ontwikkelt en verkoopt mechanische testapparatuur voor de semi-conductor industrie. Deze apparaten testen de verbindingen van de chip, bijvoorbeeld de gouddraden op de micro chip op kwaliteit. Het testen gebeurt in een vroegtijdig stadium in de productie waardoor af- en uitval van gereed product tot een minimum wordt beperkt. Bovendien wordt op uiterst kleine schaal door middel van minuscule tikjes de mate van weerstand (impact test) van de verbindingen op de chip gemeten. Door te testen of deze "shockproof" zijn, kan in een vroeg stadium de kwaliteit van het eindproduct worden voorspeld. Voor producten als laptops of mobiele telefoons wordt dan duidelijk of ze tegen een stootje kunnen en wel hoe vaak. De testapparaten van XYZTEC zijn het resultaat van een gecombineerde toepassing van software, elektronica en mechanica waarbij precisie en nauwkeurigheid een belangrijk criterium vormen.

XYZTEC is in 2000 opgericht door Aubert Dupont en Piet Wijnen. Deze ondernemers kennen de markt van testapparatuur voor de semi-conductor industrie. De eerste jaren van het bedrijf hebben in het teken gestaan van productontwikkeling van testapparatuur. Sinds 2003 is het bedrijf actief op de markt met deze producten en heeft momenteel in Europa al een marktaandeel van 70%. Het bedrijf heeft de ambitie om wereldmarktleider te worden op het gebied van mechanische testapparatuur in de semi-conductor industrie. Op dit moment zijn er 16 mensen werkzaam bij XYZTEC.

Na o.a. Kusters Engineering, Nedinsco, Van Aarsen Machinefabriek, Hopro International, Rimas en Van Houtum Papier is XYZTEC het 23-ste Limburgse bedrijf dat dit jaar een innovatiesubsidie

ontvangt uit het OP Zuid-programma van de EU, het ministerie van EZ en de provincie Limburg. LIOF ondersteunt de ondernemers met het vormgeven van het innovatieproject en het aanvragen van de financiering.


-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Venlo, 27 november 2008

Meer informatie:

XYZTEC BV
Piet Wijnen, algemeen directeur
T: 077- 3060920
E: piet.wijnen@xyztec.com
www.xyztec.com

NV Industriebank LIOF
Frans Ridderbeekx
T: 043-3280280
E: fridderbeekx@liof.nl
www.liof.nl

www.op-zuid.nl