Gemeente Bergambacht


Met vlag en wimpel geslaagd voor GBA audit

---

Bergambacht, 28 november 2008

Onze gemeente heeft de Gemeentelijke Basisadministratie van Persoonsgegevens, de GBA, uitstekend op orde. Dit is de conclusie van het bureau Price Waterhouse Coopers, dat hier in september een onderzoek naar uitvoerde. Elke gemeente in Nederland heeft de wettelijke verplichting om zon controle, oftewel een GBA audit, eens in de drie jaar door een onafhankelijk bureau te laten uitvoeren. Zon GBA audit is eenvoudig gezegd een soort kwaliteitskeurmerk voor de procedures die de afdeling Burgerzaken gebruikt voor het onderhoud van de Gemeentelijke Basisadministratie. In deze administratie zijn de persoonsgegevens van alle inwoners van de gemeente opgenomen.

De audit bestaat uit drie onderdelen. Als eerste het inhoudelijk deel, waarbij gecontroleerd wordt op de kwaliteit van de persoonsgegevens. Dat is belangrijk omdat veel instanties gegevens uit de GBA halen. Ook om fraude tegen te gaan, is het belangrijk dat de gegevens in de GBA juist zijn. Als tweede onderdeel krijgt het beheer van de GBA een controle, waarbij werkprocessen en procedures onder de loep worden genomen. Tenslotte ondergaat ook de kwaliteit van de maatregelen en voorzieningen voor de privacybescherming een toetsing. Omdat de eisen fors zijn toegenomen is de afgelopen jaren veel energie gestoken in het afstemmen van de processen m.b.t. de GBA op de nieuwe eisen.

medewerkers Burgerzaken

De gemeentesecretaris bedankt de medewerkers van Burgerzaken met een bloemetje.

Samen met de medewerkers van Systeembeheer heeft onze afdeling Burgerzaken deze toets op alle fronten met succes doorstaan. Het slagen voor de GBA audit is voor de inwoners van Bergambacht een extra waarborg dat hun persoonsgegevens op een juiste wijze behandeld worden. De gemeente is dan ook bijzonder trots op dit behaalde succes.