Gemeente Scheemda


Gemeente biedt basisscholen cursus "Wat Kost Dat?!?!"aan

Het college van b&w heeft besloten om aan leerlingen van groep 8 van de basisscholen in de gemeente Scheemda de cursus Kostdat?!?! aan te bieden.

De cursus Kostdat?!?! is door de Volkskredietbank ontwikkeld in verband met de toenemende problemen rond schulden bij de jeugd op jonge leeftijd. Het doel van de cursus is om op speelse wijze jongeren te leren omgaan met geld en ze bewust te maken van verleidingen. Het college hoopt mede door deze cursus bij te dragen aan een afname van het aantal schuldproblemen bij jongeren.

Aanleiding

Er zijn steeds meer jongeren die schulden maken. In toenemende mate komen hierover aanvragen bij de Volkskredietbank binnen. Om de jeugd kennis te laten maken met het omgaan met geld, het aangaan van betalingsverplichtingen en hen bewust te maken van verleidingen via bijvoorbeeld reclames, heeft de Volkskredietbank een speelse, interactieve cursus opgezet.

De cursus wordt gegeven door docenten van de Volkskredietbank en bestaat in totaal uit vier lessen en een lespakket. In de cursus gaan de jongeren met praktijkopdrachten aan de slag.

Aanpak

De basisscholen in Scheemda worden binnenkort door de Volkskredietbank benaderd met de vraag of ze deel willen nemen. Bij voldoende deelname gaan cursussen in 2009 van start.

Volkskredietbank

De Volkskredietbank (van tien noord oost Groningse gemeenten) is anders dan andere banken. Deze bank verleent verschillende diensten en producten die te maken hebben met het wegwerken van schulden en het leren omgaan met financiën. Daarnaast is er aandacht voor preventie, om te voorkomen dat schulden ontstaan.

Resultaat

Met het aanbieden van deze cursus hoopt het college van b&w preventief bij te dragen aan bewustwording van de jeugd over hoe zij om moeten gaan met geld. Uiteindelijk is het doel een afname van het aantal jongeren dat schuldenproblematiek heeft.